• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Tweede dag pausreis in het teken van vrede en verzoening

(katholieknieuwsblad.nl) - Tijdens dag twee van zijn bezoek aan Colombia sprak Paus Franciscus herhaaldelijk woorden van vrede en verzoening.

De intensieve dag werd afgesloten met een openluchtmis in hoofdstad Bogota, met naar schatting 1 miljoen gelovigen.

President Santos

Franciscus’ verzoenende toon weerklonk luid en duidelijk tijdens de verschillende ontmoetingen die deel uitmaakten van een intensief programma. De dag na aankomst begon met een begroeting aan de plaatselijke autoriteiten. Naast de Colombiaanse president Santos woonden politieke, maatschappelijke en religieuze prominenten de korte ontmoeting bij.

‘Opbouw van de eenheid’

Paus Franciscus erkende in zijn toespraak dat in het laatste jaar “met zekerheid” vooruitgang is geboekt in het vredesproces, maar waarschuwde ook dat “de zoektocht naar vrede een onophoudelijke taak is, die de inzet van alle betrokkenen vereist”. De opvolger van Petrus sprak over het belang van “het mijden van wraak” en nodigde de aanwezigen uit zich in te zetten voor de “opbouw van de eenheid van de natie.”

‘Houd de vreugde levend’

Na een kort bezoek aan de kathedraal van Bogota, begaf Paus Franciscus zich naar het aartsbisschoppelijk paleis, voor een ontmoeting met de Colombiaanse bisschoppen. Voor de bijeenkomst sprak Franciscus vanaf het balkon een omvangrijke menigte toe, waaronder 22.000 jongeren afkomstig uit het hele land.

“Houd de vreugde levend, omdat dit het teken is van een jong hart dat de Heer heeft ontmoet”, sprak Franciscus tot de enthousiaste jongeren.

“Jullie jeugd stelt jullie in staat om te vergeven. Hen te vergeven die ons hebben verwond”, aldus de Paus. “Het is juist om deze capaciteit om te kunnen vergeven, dat jullie de enorme uitdaging aangaan om ons te helpen ons hart te genezen.”

‘Jullie zijn herders’

Ook de Colombiaanse bisschoppen werden door de Paus aangespoord zich in te zetten voor vrede.

“Colombia heeft jullie blik nodig, om het land te ondersteunen op de weg naar definitieve vrede en verzoening”, aldus de Paus.

Franciscus nodigde de bisschoppen uit zich te begeven in de voorste linie van het vredesproces van het land. “Jullie zijn geen technici of politici, maar herders”, zei de Paus, die hen uitnodigde “met vrijheid het Woord van verzoening en barmhartigheid verkondigen”.

‘Naar het diepe varen’

Na de ontmoeting met vertegenwoordigers van de Latijns-Amerikaanse bisschoppenconferentie CELAM, werd de dag afgesloten met een openluchtmis in het Parco Simon Bolivar van Bogotá. Tijdens de homilie nodigde de Paus uit “naar het diepe te varen, zoals Jezus deed met Simon. Hij nodigt ons uit om risico’s te nemen, ons egoïsme te verlaten en Hem te volgen, angsten achter te laten die ons verlammen en ons belemmeren om bouwers van vrede te zijn en bevorderaars van het leven”. (KN/News.va)

Publicatiedatum: 8 september 2017
Laatst bewerkt: 12 september 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test