Paus Franciscus brengt vanaf vandaag woensdag een vier dagen durend bezoek aan Colombia. De komst van de kerkleider is vooral belangrijk voor de versterking van het vredesproces in het land en het betekent een welkome steun voor de Colombiaanse president Juan Manuel Santos Calderón, die de Paus samen met de bisschoppen naar Colombia had uitgenodigd.
"Ik kom als pelgrim van hoop en vrede naar Colombia.", zei Paus Franciscus in een videoboodschap aan de Colombiaanse bevolking, die vorige week gepubliceerd werd.
Paus Franciscus reist als derde Paus naar het land, dat eerder al het bezoek kreeg van Paus Paulus VI in 1964 en Paus Johannes Paulus II in 1986. Naast de hoofdstad Bogota bezoekt hij tijdens zijn vijfde reis naar Latijns-Amerika ook de steden Villavicencio, Medellin en Cartagena. Voor de viering in Cartagena worden een miljoen pelgrims verwacht, onder meer duizenden Argentijnen, die hun landgenoot al eens hopen te ontmoeten in afwachting van een bezoek aan zijn vaderland. De organisatie stelt ons voor een immense uitdaging. Vrijwel alle beschikbare politie- en veiligheidspersoneel wordt opgetrommeld, zegt de plaatselijke politiechef Luis Poveda. Op 8 september doet de Paus, bij zijn bezoek aan Villavicencio aan de rand van het Amazonewoud, wellicht een oproep voor de bescherming van de Amazone, onder meer tegen de opmars van de mijnbedrijven en de daarmee verbonden aantasting van het milieu en inheemse gemeenschappen.
Het Pausbezoek heeft plaats op een moment waarop vele Colombianen vol hoop vooruitblikken naar de toekomst. Franciscus geeft een welkome steun aan het vredesbestand tussen de Colombiaanse regering en de leiding van de FARC-rebellen, waarmee er na vier jaar onderhandelen een eind kwam aan 50 jaar burgeroorlog. Zowel het Vaticaan als de Colombiaanse kerkleiding speelden een belangrijke rol in het sluiten van het akkoord. Intussen lopen volop onderhandelingen met het ELN, een kleinere rebellenbeweging. De Colombiaanse regering en de guerrillabeweging bereikten nog net op de valreep voor het Pausbezoek een staakt-het-vuren voor 102 dagen, dat ingaat op 1 oktober.
Bij de 52 jaar durende burgeroorlog vielen 260.000 doden. 60.000 mensen raakten vermist. 7 miljoen Colombianen werden op de vlucht gejaagd, volgens cijfers van de VN.
Volgens de persdienst van het Vaticaan zal Paus Franciscus niet alleen bidden voor vrede en verzoening, maar ontmoet hij ook een groep oud-strijders en slachtoffers van de jarenlange oorlog tussen het leger en de rebellen. Hij hoopt Colombia te kunnen helpen om de pagina van een bloedig verleden om te slaan en de bevolking hoopvol te doen vooruitblikken naar de toekomst.
Er is bewust voor gekozen om geen FARC-leiders te ontmoeten. Greg Burke
Paus Franciscus, die door staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin wordt geflankeerd, geeft vijf toespraken en vier homilieën tijdens massaal bijgewoonde eucharistievieringen. Hij heeft ook nog twee korte ontmoetingen met gelovigen. Voor de verwelkoming langs het traject tussen de luchthaven en de Pauselijke nuntiatuur worden 700.000 Colombianen verwacht. Daarna begint de Paus zijn bezoek met een ontmoeting met de politieke leiders van het land en een gebed bij de Maagd van Chiquiquira in de kathedraal van Bogota. Op 7 september ontmoet hij onder mleer de Colombiaanse bisschoppen en de bisschoppen van de CELAM, de Raad van Bisschoppenconferenties van Latijns-Amerika, zegt Greg Burke, de directeur van de persdienst van het Vaticaan.
Bron: I.Media/Kathpress.at
Publicatiedatum: 6 september 2017
Laatst bewerkt: 7 september 2017