
De echte vraag moet er één zijn van het hogere belang van de patiënt, ver van iedere ideologische of politieke manipulatie, zegt de Pauselijke Academie voor het Leven, in haar reactie op de “Affaire Charlie Gard”: de Engelse zuigeling van 10 maanden met een genetische ziekte in terminale fase, wiens ouders een onverbiddelijke strijd zijn aangegaan met het medisch personeel over de instandhouding van zijn leven.
Terwijl het Europese Hof voor de Rechten van de Mens op 27 juni het verzoek van de ouders Chris Gard en Connie Yates verwierp, om hun kind mee te nemen naar de Verenigde Staten voor een experimentele behandeling, benadrukt de voorzitter van de Academie, Mgr. Vincenzo Paglia het “leed” van deze situatie.
Aangetast door een zeldzame mitochondriale ziekte die de hersenen aantast, heeft Charlie geen overlevingskans, menen de specialisten van de Londense kliniek Great Ormond Street Children’s, waar hij behandeld wordt. Het Europese Hof heeft de beslissing van het Britse Hoger Hof bevestigd om de medische zorgen te beëindigen.
Mgr. Paglia drukt in een verklaring de “nabijheid” uit van het Vaticaan bij de vader, de moeder en iedereen die voor het kind zorgt en citeert een persmededeling van de Engelse Bisschoppenconferentie die de complexiteit van het geval, het leed van de ouders en de inspanning van de verschillende partijen voor het welzijn van het kind erkent.
Terwijl men “nooit mag handelen met de opzettelijke bedoeling een mensenleven te beëindigen”, met inbegrip van het stopzetten van voeding en hydratatie – zo brengen de bisschoppen in herinnering – “moeten wij soms toch de grenzen erkennen van wat kan gedaan worden, en daarbij steeds op een humane manier te werk gaan, ten dienste van de zieke persoon, tot op het ogenblik van zijn natuurlijke dood”.
Volgens Mgr. Paglia, is de echte vraag die moet gesteld worden, er één van het hogere belang van de patiënt: “wij moeten doen wat de gezondheid van de patiënt verbetert, maar ook de grenzen aanvaarden van de geneeskunde en … agressieve medische ingrepen vermijden die niet in verhouding zijn met de verhoopte resultaten of die te zwaar zijn voor de patiënt en zijn familie”.
“De wens van de ouders moet gehoord en gerespecteerd worden, maar zij moeten ook geholpen worden om de uitzonderlijke moeilijkheid van hun situatie te begrijpen en zij mogen met hun pijnlijke beslissing niet alleen gelaten worden”, schrijft de aarstsbisschop nog.
Hij waarschuwt tegen inmenging in de relatie tussen arts en patiënt/ouders die de beslissingen compliceren en tot juridische acties leiden met het risico van “ideologische of politieke manipulatie” of van de “sensatiezucht van de media, die bedroevend oppervlakkig kan zijn”.
“Dierbare Charlie, dierbare ouders Chris Gard en Connie Yates, wij bidden voor en met u”, besluit de persmededeling van 28 juni.
In zijn Italiaanse editie van 1 juli betreurt L’Osservatore Romano deze "trieste zaak" terwijl de apparatuur van het kind op 30 juni had moeten losgekoppeld worden. Het dagblad van het Vaticaan betreurt dat zelfs “de laatste wens” van de ouders op een afwijzing van de kliniek botste: Charlie meenemen naar huis zodat hij thuis zou kunnen sterven.
Het blad citeert Adriano Pessina, directeur van het Centrum voor Bioëthiek van de Katholieke Universiteit Sacre Cuore, voor wie de beslissing van de rechtbank “doet perplex staan in een tijd waarin de beste geneeskunde steeds open lijkt te staan voor experimenten”. De filosoof hoopt “dat de instellingen die zich uitgesproken hebben op grond van de Engelse medische adviezen, niet beïnvloed werden door de theoretische a priori over de kwaliteit van het leven, die steeds de wachtkamer zijn voor discriminatie van mensen met een zware handicap”.
Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org
Red.: Inmiddels heeft Paus Franciscus zich geschaard achter baby Charlie en zijn ouders, zie het bericht van 3 juli: Paus steunt ouders zieke Britse baby Charlie
Publicatiedatum: 30 juni 2017
Laatst bewerkt: 3 juli 2017