• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vrouwen en het Sacrament van de Wijding

De Synode van de Church of England heeft, in navolging van andere Anglicaanse gemeenschappen elders in de wereld, de procedure opgestart om de wijding van vrouwen tot bisschop binnen hun kerk mogelijk te maken.

De Pauselijke Raad ter bevordering van de Eenheid van de Christenen heeft een persverklaring uitgegeven:

"Met spijt hebben we het bericht vernomen dat de Church of England ingestemd heeft om de procedure van wetgeving op te starten die zal leiden tot het wijden van vrouwen tot bisschop.
De Katholieke positie over de wijding van vrouwen is door Paus Paulus VI en Paus Johannes Paulus II duidelijk uiteen gezet. Deze beslissing van de Church of England betekent een breuk met de apostolische traditie die door alle Kerken onderhouden wordt vanaf het eerste millennium en is daarom een verder obstakel in de hereniging van de Katholieke Kerk met de Church of England.

Het besluit heeft consequenties voor de verdere dialoog, dat tot op heden vruchtbaar is geweest, zoals Kardinaal Kasper duidelijk uitgelegd heeft toen hij op 5 juni 2006 gesproken heeft tot alle bisschoppen van de Church of England op uitnodiging van de Aartsbisschop van Canterbury."

Zoals in de verklaring wordt gezegd heeft de Rooms Katholieke Kerk een duidelijk standpunt met betrekking tot het Sacrament van de Wijding (waaronder de wijding tot priester en wijding tot Bisschop) en dat dit door Christus voorbehouden is aan de man.
Hier een kleine selectie aan documenten waarin dit uitgelegd wordt:

Zie ook dossier Vrouw en het priesterambt

Publicatiedatum: 8 juli 2008
Laatst bewerkt: 13 september 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test