• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: centrale rol voor vrouwen in interreligieuze dialoog

(katholieknieuwsblad.nl) - De capaciteit van vrouwen om een wereldwijde broederschap te bevorderen zou meer erkenning moeten krijgen.

Dat zei Paus Franciscus vrijdag tegen deelnemers aan een bijeenkomst van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog. Ze waren bijeen rond het thema ‘De rol van vrouwen in onderwijs richting universele broederschap’.

'Positief veranderd'

“Als vrouwen de mogelijkheid hebben hun gaven volledig over te brengen aan de hele gemeenschap, dan wordt de manier waarop de samenleving zichzelf begrijpt en organiseert positief veranderd” en zal ze beter nadenken over “de substantiële eenheid van de menselijke familie”, aldus de Paus.

'Recht actief betrokken te zijn'

Het is daarom goed, vervolgde hij, dat vrouwen steeds meer aanwezig zijn “in het sociale, economische en politieke leven op het lokale, nationale en internationale niveau, en in de kerkelijke context”.

“Vrouwen”, zei Franciscus, “hebben het volle recht actief betrokken te zijn op alle vlakken en hun recht moet worden bevestigd en beschermd, waar nodig ook met wettelijke middelen.”

'Heroïsche moed'

“Dit betekent het uitbreiden van de ruimte voor een meer heldere vrouwelijke aanwezigheid. Er zijn erg veel vrouwen die, in de rollen die zij dagelijks met toewijding en gewetensvol vervullen, met een soms heroïsche moed, hun genie vruchtbaar hebben gemaakt en maken, hun kostbare eigenschappen in de meest gevarieerde specifieke en gekwalificeerde expertise gekoppeld aan hun werkelijke ervaring als moeders en vormers.”

'Bijzondere roeping'

De rol van vrouwen bij het bevorderen van wereldwijde broederschap wordt nog “verduisterd en vaak niet erkend”, sprak de Paus, “vanwege de vele euvels die deze wereld plagen en die vrouwen treffen in hun waardigheid en in hun rol. Vrouwen, en zelfs kinderen, zijn inderdaad vaak onder de meest frequente slachtoffers van blind geweld”.

Vrouwen hebben als opvoeders “een bijzondere roeping, in staat om nieuwe vormen van acceptatie en wederzijds respect te creëren en voeden”. Op het vlak van opvoeding is hun bijdrage “onschatbaar”.

'Geest van broederschap'

Zowel mannen als vrouwen “zijn geroepen bij te dragen aan het opvoeding in universele broederschap wat, uiteindelijk, onderwijs is in vrede in de complementariteit van verschillende gevoeligheden en rollen”

“Daarom kunnen vrouwen, intiem gelinkt aan het mysterie van het leven, veel doen om de geest van broederschap te bevorderen, met hun zorg voor het behoud van het leven en hun overtuiging dat liefde de enige kracht is die de wereld voor allen bewoonbaar kan maken.” (KN/vatican.va)

Publicatiedatum: 11 juni 2017
Laatst bewerkt: 14 juni 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test