De engelbewaarder “is geen ingebeelde leer, maar een werkelijkheid”, zegt Paus Franciscus op deze 2e oktober, feest van de heilige engelbewaarders: ieder heeft een engel “aan zijn zijde” “die hem leidt”, als een “reisgezel”.
De Paus gaf commentaar bij het Evangelie waar “de leerlingen onder elkaar twisten om te weten wie de grootste is: deze eerste bisschoppen leden onder de bekoring van carrièrisme”, merkte hij op. Vgl. Mt. 18, 1-5.10 Jezus geeft hun “de juiste houding”, niet die van “te zien wie de grootste is” maar “die van het kind”, met andere woorden een houding van “volgzaamheid” in het besef “behoefte te hebben aan raad, aan hulp”: “Dat is de weg … kinderen staan dichter bij contemplatie” omdat “hun engelen in de hemel onophoudelijk het gelaat van de Vader in de hemel zien”.
“Als iemand denkt alleen op weg te kunnen, vergist hij zich, hij valt in hoogmoed, hij denkt groot en onafhankelijk te zijn”. Maar “niemand is alleen op weg” en niemand kan evenmin “denken alleen te zijn”. Inderdaad, in de traditie van de Kerk heeft ieder een engelbewaarder “aan zijn zijde” “die hem leidt, die hem dingen laat aanvoelen”, als een “reisgezel”. “Dat is geen ingebeelde leer over de engelen, maar een werkelijkheid … De engelbewaarder is aan mijn zijde”, insisteerde de Paus en hij citeerde de psalm van deze dag: “De Heer heeft zijn engelen last gegeven op al uw wegen u te bewaken” (Ps. 90, 1-6.10-11).
De Paus moedigde aan “niet in opstand te komen” tegen zijn stem maar “naar hem te luisteren en zijn raad te volgen” omdat de engelbewaarder “de mens tot aan zijn levenseinde leidt”. Deze gezel wegjagen “is gevaarlijk” want “geen man, geen vrouw kan zichzelf raad geven”: hij kan een ander raad geven “maar voor zichzelf heeft hij de Heilige Geest, een engelbewaarder nodig”.
De Paus besloot met de uitnodiging tot een gewetensonderzoek: “hoe is mijn band met mijn engelbewaarder? Luister ik naar hem? Groet ik hem ’s morgens? Vraag ik hem mij te beschermen tijdens mijn slaap ? Spreek ik met hem ? Vraag ik hem raad?”
Publicatiedatum: 2 oktober 2014
Laatst bewerkt: 16 februari 2017