• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Jezus kennen is het belangrijkste werk van ons leven

Paus Franciscus gaf drie “deuren” om het mysterie van Christus binnen te gaan: “gebed, viering, navolging”.

Hij gaf commentaar bij de uitspraak van Jezus in het Evangelie: “Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven” (Joh. 14, 1-6). “Jezus kennen is het belangrijkste werk van ons leven”, zei hij. Het is waar, men moet “de catechismus bestuderen”, doch dat volstaat niet.

Jezus kan ook niet alleen gekend worden door “ideeën”: “Ideeën op zich, geven geen leven. Wie alleen de weg van de ideeën neemt, eindigt in een doolhof en raakt er niet meer uit! Dat zijn ketterijen: Jezus alleen proberen te begrijpen door de menselijke geest en zijn eigen licht … Ideeën op hun eentje, worden dwaas”.

Om Jezus te kennen, dient men drie deuren te openen: “De eerste deur: tot Jezus bidden. Weet dat studie zonder gebed tot niets dient. Grote theologen doen theologie op hun knieën. Door studie, door gebed, nadert de mens een beetje tot God … Doch zonder gebed, zal hij Jezus nooit kennen. Nooit! Nooit!”.

“De tweede deur: Jezus vieren. Gebed volstaat niet ; de vreugde van de viering moet er zijn. Jezus vieren in Zijn sacramenten, omdat Hij daar leven geeft, kracht, voedsel, troost, het verbond, zending. Zonder de viering van de sacramenten, is het niet mogelijk Jezus te kennen.”

“De derde deur: Jezus navolgen. Het Evangelie nemen: wat Hij gedaan heeft, hoe Zijn leven was, wat Hij gezegd heeft, wat Hij onderrichtte en het proberen na te volgen.”

“Bidden, vieren en navolgen. Door deze drie deuren” binnengaan, betekent “binnengaan in het mysterie van Jezus”: de paus moedigt een gewetensonderzoek aan over deze drie deuren: “hoe gaat de deur van het gebed in mijn leven: gebed met het hart is niet dat van een papegaai! Hoe gaat het met de christelijke viering in mijn leven? En wat met de navolging van Jezus in mijn leven?”.

Als zijn “Evangelieboek onder het stof ligt omdat hij het nooit openslaat”, roept de Paus de Christen op “het te openen”: “ge zult vinden hoe Jezus na te volgen”.

Publicatiedatum: 16 mei 2014
Laatst bewerkt: 3 januari 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test