• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Een Christen bewaart de herinnering aan wat God voor hem heeft gedaan

Een Christen bewaart « de herinnering aan wat God voor hem gedaan heeft, in zijn leven, de manier waarop God hem op weg gezet heeft », benadrukt Paus Franciscus, die zijn homilie van 15 mei wijdt aan de christelijke identiteit.

Volgens de Paus “is een Christen die buiten Gods volk staat, niet te begrijpen. Een Christen is geen nomade, hij behoort tot een volk: de Kerk. Een Christen zonder Kerk is niet meer dan een begrip, geen realiteit … Hij is een object voor het laboratorium, iets kunstmatig, iets dat geen leven kan geven”. Zoals “men niet kan begrijpen dat een Christen op zijn eentje blijft, kan men evenmin begrijpen dat Jezus Christus op Zijn eentje was. Hij is niet uit de hemel gevallen … Jezus Christus heeft een geschiedenis. God heeft een geschiedenis omdat Hij met de mens op weg wou gaan”.

“Een Christen is iemand die zich heel de geschiedenis van zijn volk herinnert, hij herinnert zich heel de weg die het volk afgelegd heeft, hij herinnert zich zijn Kerk”, vervolgt de Paus en benadrukt een “belangrijke” dimensie die de Christen in zijn leven indachtig moet blijven: “de dimensie van de herinnering”. “Achterom kijkend, herinnert een Christen zich alles: hij vraagt de genade van de herinnering, altijd.” Het is “de herinnering aan de weg die het volk Gods gegaan is” maar ook “de persoonlijke herinnering: wat God met hem gedaan heeft, in zijn leven, hoe Hij hem op weg gezet heeft”.

Een Christen maakt deel uit van een volk op weg “naar de uiteindelijke belofte”: “een volk op weg naar de volheid, een uitverkoren volk met een belofte voor de toekomst en op weg naar de vervulling van deze belofte”. “Daarom is een Christen in de Kerk een man, een vrouw van hoop: hoop op de belofte.” Deze hoop is geen verwachting, geen optimisme, preciseert de Paus: “dat is iets anders: hoop … ontgoochelt niet. Het is echt: vooruit!”.

“Een Christen volgt Gods weg en hernieuwt het verbond met God. Hij zegt onophoudelijk tot de Heer: ‘ja, ik wil de geboden, ik wil Uw wil, ik wil U volgen’.” “Hij is iemand van het verbond en dit verbond wordt dagelijks in de H. Mis gevierd”: een Christen is “een Eucharistische vrouw of man”.

Publicatiedatum: 15 mei 2014
Laatst bewerkt: 3 januari 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test