• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus in Santa Martha: Wie zijn wij om deuren te sluiten

"De Heilige Geest leidt de Kerk. En Hij maakt ondenkbare keuzes ...”, benadrukt de Paus die “tot volgzaamheid aan de Heilige Geest” uitnodigt: “wie zijn wij om deuren te sluiten?”.

In de H. Mis van deze 12e mei in Sint-Martha, gaf de Paus commentaar bij de eerste lezing, waar de apostel Petrus zijn houding moet rechtvaardigen omdat hij met heidenen gegeten had (Hand. 11, 1-18).

Een interne crisis die de Paus met humor voor de geest brengt: “Een crisis die men zich niet kon voorstellen. Als morgen een expeditie landt van groene marsmannetjes met lange neus en grote oren, zoals kinderen ze tekenen ... en sommen van hen zouden zeggen: ‘ik wil gedoopt worden’ – wat zou er dan gebeuren?”. Nochtans, “de Heilige Geest, levende aanwezigheid van God in de Kerk, die de Kerk leidt ... maakt ondenkbare keuzes! Om een woord van de heilige Johannes XXIII weer op te nemen: het is de Heilige Geest die de Kerk bijwerkt en doet vooruitgaan. Altijd meer, over haar grenzen, altijd verder”. De apostel Petrus antwoordt aan hen die hem bekritiseren: “Als zij van God dezelfde gave kregen als wij en als zij geloven in de Heer Jezus Christus, wie ben ik dan om Gods werking te verhinderen?” “Wanneer de Heer ons de weg wijst, wie zijn wij om te zeggen: ‘nee, Heer, dat is niet voorzichtig! Nee, laten we het zo doen … En Petrus, neemt in dit eerste bisdom, Antiochië, de beslissing: wie ben ik om hindernissen te leggen?”

De Paus ziet daarin “een mooi woord voor de bisschoppen, priesters en ook voor de christenen. Wie zijn wij om deuren te sluiten? In de eerste Kerk en tot op vandaag is er dit ambt van portier. En wat doet een portier? Hij opent de deur, ontvangt de mensen, laat hen binnen. Maar nooit sluit iemand de deur, nooit!”.

De Paus besluit met de uitnodiging “aan de Heer de genade van volgzaamheid aan de Heilige Geest te vragen. Volgzaamheid aan deze Geest die tot het hart spreekt, doorheen levensomstandigheden, in het leven van de Kerk, van christengemeenschappen, die onophoudelijk spreekt”.

Publicatiedatum: 12 mei 2014
Laatst bewerkt: 2 januari 2017


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test