Kardinaal Müller, prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, heeft in een interview in de Passauer Neue Press bevestigde dat de oproep van Paus Franciscus naar meer synodaliteit in de Kerk niet een afwijkende Kerkstructuur op het oog heeft. In een recent interview had de Paus gezegd voorstander te zijn van het model van een gemeenschappelijke leiding voor de Kerk en daarbij het principe van synodaliteit heeft gepropageerd. Dit verlangt niet een "van boven naar beneden" besturen, maar "luisteren naar de lokale kerken, ze te harmoniseren en ze te onderscheiden" aldus de Kardinaal.
Kard Müller kondigde aan dat zijn Congregatie in februari 2017 een grote studie over het thema "Pausschap, Bisschoppen, Synode en oecumene" zal publiceren. Ook de Internationale Theologische Commissie, dat ook onder zijn leiding staat, zal tegen die tijd een studie publiceren over de synodaliteit.
Ook in de vergadering van de Raad van Kardinalen werd onlangs gesproken vanuit de impulsen die de synodaliteit zou kunnen geven.
Bron: kathpress.at
N.v.d.r.: In het zogenoemde "Pauselijke Raad ter bevordering vd Eenheid vd Christenen
Kerkelijke Communio, Conciliariteit en Gezag
Ecclesiologische en Canonieke gevolgtrekkingen uit de Sacramentele Natuur van de Kerk (Ravenna Document van de Gezamenlijke Commissie voor Theologische Dialoog tussen de Katholieke Kerk en de Orthodoxe Kerk)
(14 oktober 2007)" heeft de Gemeenschappelijke Commissie voor Theologische Dialoog tussen de Katholieke Kerk en de Orthodoxe Kerk (als één geheel) in 2007 een studie naar buiten gebracht waarin conciliariteit en synodaliteit o.a. in ter sprake komen.
Publicatiedatum: 16 december 2016
Laatst bewerkt: 17 oktober 2018