• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus benoemt kardinalen uit de vijf continenten

(kerknet.be) - Op het consistorie van 19 november creëert Paus Franciscus een meerderheid aan kardinalen uit arme landen en uit de periferie van de wereldkerk.

Paus Franciscus kondigde zondag na het Angelusgebed verrassend de creatie van 17 kardinalen aan. Hij zet daarmee de beleidslijn voort die hij sinds zijn aantreden heeft gevolgd. Met de creatie van kardinalen uit arme landen en de periferie van de wereldkerk blijft het centrum van de Kerk verschuiven naar het Zuiden. Voor het eerst in de kerkgeschiedenis is er een kardinaal uit de Centraal-Afrikaanse Republiek, Bangladesh, Papoea-Nieuw-Guinea, Maleisië en Lesotho.

De eerste naam op de lijst was meteen de grootste verrassing. Mario Zenari is de Pauselijke nuntius in Damascus. Hij wordt hiermee onderscheiden voor een moedig beleid op een van de moeilijkst denkbare diplomatieke posten ter wereld. Franciscus is bovendien vastbesloten hem in Syrië op post te laten. De Paus maakt ook aartsbisschop Dieudonné Nzapalainga van Bangui, die al met verschillende vredesprijzen werd onderscheiden en gastheer was tijdens zijn bezoek aan de Centraal-Afrikaanse Republiek, kardinaal. Nzapalainga is 49 en wordt daarmee de jongste kardinaal. Opmerkelijk ook is de kardinaalcreatie van Patrick D'Rozario c.s.c. Hij is de aartsbisschop van Dhaka en binnen afzienbare tijd gastheer voor het recent door de Paus aangekondigde bezoek aan Bangladesh.

Franciscus breekt met automatismen

Van de nieuwe kardinalen is er slechts 1 Italiaan (Mario Zenari) en behoort er slechts een tot de Romeinse Curie. Dat laatste gegeven is opmerkelijk, maar Paus Franciscus heeft eerder al gebroken met de traditie dat de curiebisschoppen die een congregatie of Pauselijke raad leiden bijna automatisch ook kardinaal worden. Franciscus creëert alleen de Amerikaanse curiebisschop Kevin Joseph Farrell, prefect van de Dicasterie voor de Leken, Familie en Leven, tot kardinaal. Patriarch Francesco Moraglia van Venetië en aartsbisschop Cesare Nosiglia van Turijn, die als certitudesnaar voor werden geschoven, worden geen kardinaal. Aartsbisschop Jozef De Keselvan Mechelen-Brussel behoort wel tot de uitverkorenen.  Sinds 1838 werd de aartsbisschop van Mechelen-Brussel ook steevast kardinaal, met uitzondering van aartsbisschop emeritus André-Joseph Léonard. Hij kreeg nooit een kardinaalshoed, allicht mee omdat er op dat moment met kardinaal Danneels nog een Belgische stemgerechtigde kardinaal was. Aartsbisschop De Kesel, een uitmuntend theoloog, kan een betekenisvolle versterking betekenen voor de Pauselijke raden en congregaties in Rome.

Meerderheid van het kardinaalscollege door vorige Pausen benoemd

Met 53 van de 121 stemgerechtigde kardinalen blijven de Europese kardinalen ook na 19 november de grootste groep. De kardinalen die door de Pausen Benedictus XVIen Johannes Paulus II werden gecreëerd vormen nog steeds een meerderheid van het kardinaalscollege. Ook van de 13 nieuwe stemgerechtigden werden 7 in hun huidige functie benoemd door Paus Benedictus XVI, 2 door Paus Johannes Paulus II en 4 door Paus Franciscus. Onder de nieuwe kardinalen bevinden zich 11 aartsbisschoppen en 2 bisschoppen.

Publicatiedatum: 10 oktober 2016
Laatst bewerkt: 13 oktober 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test