Veertig jaar katholiek-orthodoxe dialoog moet volgens kardinaal Kurt Koch resulteren in een baanbrekend document over synodaliteit en primaatschap.
Kardinaal Kurt Koch heeft zich naar aanleiding van de 14de bijeenkomst van de bilaterale Internationale katholiek-orthodoxe dialoogcommissie in Chieti heel hoopvol uitgelaten over de dialoog tussen beide Kerken. Met deze dialoog willen wij de eenheid van beide Kerken herstellen. Ik heb grote hoop dat deze algemene vergadering van de internationale commissie in Chieti met een document wordt afgesloten dat van beslissende betekenis is voor de eenheid van beide Kerken.
Orthodoxe en katholieken theologen buigen zich in Chieti over het document Pauselijke Raad ter bevordering vd Eenheid vd Christenen
Synodaliteit en primaatschap gedurende het eerste millennium: naar een gemeenschappelijk verstaan in de dienst aan de eenheid van de Kerk
Chieti (21 september 2016). Een ontwerp van de tekst werd vorig jaar in september voorgelegd tijdens de dialoog in Amman. Op basis van die bespreking werden nog enkele aanpassingen doorgevoerd opdat er dit keer wel overeenstemming wordt bereikt tussen de katholieke en orthodoxe deelnemers voor de bekrachtiging. Het is belangrijk dat de deelnemers op het einde van het overleg met een gemeenschappelijke boodschap naar buiten kunnen treden, zegt kardinaal Koch. Ik hoop dat dit lukt.
Mgr. Bruno Forte, de aartsbisschop van Chieti-Vasto en volgens sommigen de toekomstige prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, onderstreept dat wij ons in een bijzonder belangrijke fase bevinden voor de dialoog met de orthodoxe Kerken. Hij verwijst naar de hartelijke contacten van de paus met de oecumenische Patriarch Bartholomeos I en de historische ontmoeting van de paus met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill in Cuba. Wij overleggen momenteel over de vorm en de manier waarop wij die eenheid vorm kunnen geven, bevestigt mgr. Forte. Daarbij streven wij geen uniformiteit van de kleinste gedeelde deler na. Wij willen een pad vinden naar synodaliteit, naar eenheid waarbij de verscheidenheid een verrijking is en waarin de speciale rol van de bisschop van Rome ten dienste van de Kerk wordt erkend.
Mgr. Forte verwijst ook naar de historisch leidende rol van het patriarchaat van Rome onder de patriarchaten van de Oude Kerk in Jeruzalem, Alexandrië, Antiochie en Constantinopel. Volgens hem is de erkenning van de rol die de bisschop van Rome voor de hele Kerk en de eenheid van de christenen kan spelen van fundamenteel belang.
Bron: Kathpress.at
Publicatiedatum: 19 september 2016
Laatst bewerkt: 26 juli 2020