• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus richt ‘Dicasterie voor Gehele Menselijke Ontwikkeling’ op

Rome (KRO-NCRV) 31 augustus 2016 – Paus Franciscus heeft in het kader van de hervorming van de Romeinse Curie een nieuw departement van het pauselijke bestuursapparaat in het leven geroepen: het Dicasterie voor de Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling. Dat heeft het Vaticaan vandaag bekendgemaakt.

“Dit dicasterie zal competent zijn vooral op het gebied van migranten, noodlijdenden, zieken, uitgestotenen en gemarginaliseerden, gevangenen en werklozen, alsook slachtoffers van gewapende conflicten, natuurrampen en alle vormen van slavernij en foltering”, schrijft paus Franciscus in zijn motu-proprio Paus Franciscus - Motu Proprio
Humanam progressionem
Oprichting van het Dicasterie voor de Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling (17 augustus 2016)
.

Het nieuwe departement start op 1 januari 2017. Het dicasterie is een fusie van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede, de Pauselijke Raad Cor Unum, de Pauselijke Raad voor de Pastorale Zorg van Migranten en Reizigers en de Pauselijke Raad voor de Gezondheidswerkers. Deze raden houden op genoemde datum op te bestaan.

De paus heeft de uit Ghana afkomstige kardinaal Peter Turkson benoemd tot prefect van dit superdepartement. Nu is hij nog president van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede. Turkson is vandaag in Nederland om een lezing te geven aan het Christelijk-Sociaal Congres in Doorn. Kard. Turkson heeft Dr Flaminia Giovanelli, nu ondersecretaris in de Pauselijke Raad 'Justitia et Pax', benoemd voor het nieuwe Dicasterie.

Opmerkelijk is dat paus Franciscus de leiding over de sectie Migranten in het nieuwe dicasterie voor bepaalde tijd voor eigen rekening neemt. Dat staat in de vandaag gepubliceerde statuten van het dicasterie.

Eerder richtte Franciscus het Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven op, met aan het hoofd de Iers-Amerikaanse bisschop Kevin Farrell.

Publicatiedatum: 31 augustus 2016
Laatst bewerkt: 1 september 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test