• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus vraagt krachtenbundeling tegen honger in de wereld

(kerknet.be) - Paus Franciscus heeft vanmorgen tijdens het eerste bezoek van een Paus aan het hoofdkwartier van het Wereldvoedselprogramma (WFP) opgeroepen tot een wereldwijde krachtenbundeling voor de bestrijding van de honger.

Het Wereldvoedselprogramma moet niet alleen in noodsituaties helpen, maar moet ook ontwikkelingsprogramma's op lange termijn realiseren.

"Wij mogen het gebrek aan voedsel nooit als vanzelfsprekend feit of als het blinde noodlot ervaren", sprak Paus Franciscus. Hij noemde het onaanvaardbaar dat er ook in de 21ste eeuw nog mensen onder honger gebukt gaan. "Dat is het gevolg van egoïsme en de onjuiste toewijzing van middelen", aldus de Paus.

Westerse onverschilligheid

Paus Franciscus verweet het rijke Westen ongevoeligheid voor tragedies elders in de wereld. Hij veroordeelde de verspilling van voedsel in een consumptiemaatschappij die gewoon is geraakt aan overvloed en het dagelijkse weggooien van voedsel. Tegelijk haalde hij uit naar de financiële middelen die worden geïnvesteerd in de aankoop van wapens en veroordeelde de verspreiding van die wapens, waardoor nog meer mensen tot honger worden veroordeeld.

Krachtenbundeling en samenwerking in strijd tegen de honger

Paus Franciscus riep op tot een wereldwijde krachtenbundeling voor de bestrijding van de honger. Daarbij moet ook gestreefd worden naar het overwinnen van de bureaucratische en politieke hinderpalen.  

Bron: Kathpress.at

(katholiek nieuwsblad) - Hou op met eindeloze discussies bij hongerproblemen en doe wat. Dat was de kern van de boodschap van Paus Franciscus bij zijn bezoek, maandag, aan het Wereld Voedselprogramma (WFP) in Rome.

Eindeloze discussies

Bij zijn bezoek aan de VN-organisatie riep hij op het antwoord op honger te “ontbureaucratiseren”. “We kunnen niet tevreden zijn met de vaststelling dat we ons bewust zijn van de problemen waarmee vele van onze broeders en zusters kampen. (...) Het is niet genoeg om eindeloos te discussiëren waarbij constant wordt herhaald wat iedereen weet”, aldus de Paus.

Armoede is realiteit

Volgens hem moet extreme armoede “minder gewoon” gemaakt worden. “We moeten het niet langer zien als een statistisch gegevens in plaats van een realiteit. Waarom? Omdat armoede een gezicht heeft! Het heeft het gezicht van een kind, het heeft het gezicht van een familie; het heeft het gezicht van mensen, jong en oud. Het heeft het gezicht van wijdverbreide werkloosheid en gebrek aan kansen. Het heeft het gezicht van gedwongen migratie en van lege en verwoeste huizen.”

Het gaat over mensen

“Zodra armoede geen gezicht meer heeft kunnen we toegeven aan de verleiding om over honger, voedsel en geweld als concept te discussiëren, zonder enige relatie met de echte mensen die vandaag bij ons aankloppen. (...) Zonder gezichten en verhalen worden mensenlevens statistieken en lopen wij het risico het lijden van anderen te bureaucratiseren. Bureaucratieën verplaatsen dossiers, compassie gaat over mensen.”

Wapens

De Paus sprak er zijn verbazing over uit dat voedselhulp mensen in nood vaak niet kan bereiken, maar wapens wel. (KN/CWN)

.

Publicatiedatum: 13 juni 2016
Laatst bewerkt: 14 juni 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test