• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vanaf september een nieuw Dicaterium voor "Leken, familie en het leven"

(Radio Vaticana) - Vandaag is in het Vaticaan de Statuten bekend gemaakt van het nieuwe dicasterium "Dicasterie voor de Leken, Familie en Leven", dat vanaf 1 september 2016 "ad experimentum" van start zal gaan.

Opvallend in deze Statuten is dat aangegeven staat dat de Secretaris van dit nieuwe orgaan een leek "kan" zijn, maar ook priesters of religieuzen kunnen dit zijn, en dat de onder-secretarissen leken "moeten" zijn. Al tijdens de laatste Bisschoppensynode over het Gezin had de Paus op 22 oktober 2015 Paus Franciscus - Toespraak
Over de oprichting van een nieuw dicasterium
Tot de algemene vergadering van de Bisschoppensynode
(22 oktober 2015)
.

Het dicasterium zal uit 3 secties bestaan: die van de 'Leken', waarin de Pauselijke Raad voor de Leken zal opgaan en verantwoordelijk zal zijn voor o.a. de Wereld Jongeren Dagen, die voor het 'Gezin', waarin Pauselijke Raad voor het Gezin zal opgaan, maar waar ook het 'Pauselijk Instituut Johannes Paulus II voor Huwelijk en Gezin' een belangrijke taak krijgt in het ontwikkelen van wijzen van begeleiden van gezinnen, en een sectie 'Leven', waar de Pauselijke Academie voor het Leven aan gekoppeld zal worden (maar als een zelfstandige eenheid blijft bestaan).

Zowel het Dicasterium als de Statuten zijn "ad experimentum" voor een periode van 5 jaar waarna er een evaluatie zal plaatsvinden.

Publicatiedatum: 4 juni 2016
Laatst bewerkt: 4 juni 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test