• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus wijdt 11 diakens tot priester

(katholiek nieuwsblad) - De Kerk viert vandaag, zondag 17 april, de Wereldgebedsdag voor Roepingen, waarmee de Kerk de aandacht wil vestigen op het godgewijde leven. De Wereldgebedsdag voor Roepingen, ook wel Roepingenzondag genoemd, is door Paus Paulus VI in 1964 ingesteld. De dag valt op de vierde zondag na Pasen, de zondag waarop Jezus in het Evangelie centraal staat als de Goede Herder.

'Dienen'

In zijn preek tot de nieuwe priesters hield de Paus hen het voorbeeld van Jezus als Goede Herder voor. "Die kwam om te dienen en niet om gediend te worden, en om te zoeken en te redden wat verloren was", zei de Paus. Hoewel het volgens Paus Franciscus de roeping van iedere gelovige is gelijkvormig aan Christus te worden, is deze roeping in het bijzonder weggelegd voor priesters in de rol van leraar en herder.

"Van al zijn leerlingen kiest de Heer Jezus een aantal in het bijzonder uit voor het openbaar uitoefenen van het priesterschap in naam van de Kerk voor alle mensen, in de hoedanigheid van leraar, priester en herder tot opbouw van het Lichaam van Christus, de tempel van de Heilige Geest, dat de Kerk is in het volk van God", aldus de Paus.

'Echte Jezus'

Verder hield de Paus de nieuwe priesters voor in hun bediening van de sacramenten aan de gelovigen het mysterie van Christus' dood en opstanding te vieren. "Zonder het kruis zul je nooit de echte Jezus vinden; en een kruis zonder Christus heeft geen zin", aldus Paus Franciscus. De Paus benadrukte de nieuwe priesters om in het sacrament van de biecht "barmhartig te zijn". Tot slot zei de Paus tegen de wijdelingen dat ze nooit moeten vergeten dat ze "gekozen" zijn door God voor het priesterschap. "Gekozen, niet vergeten. Gekozen! De Heer heeft u één voor één geroepen. Gekozen uit de mensen voor hun heil", aldus Paus Franciscus.

(KN/RV)

Publicatiedatum: 17 april 2016
Laatst bewerkt: 18 april 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test