• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus tijdens Chrismamis: "Wij priesters moeten de barmhartigheid van God belichamen"

(Katholiek Nieuwsblad) - Paus Franciscus heeft vandaag in de Sint-Pieter de Chrisma-Mis gevierd. De Paus preekte over de barmhartigheid. Hij hield de duizenden aanwezige priesters voor dat een van hun eerste taken is de barmhartigheid zichtbaar te maken zoals Jezus dat deed, die altijd in overvloed barmhartigheid gaf.

'Barmhartigheid belichamen'

“Als priesters zijn wij getuigen van en bedienaren van de altijd toenemende overvloed van de barmhartigheid van de Vader; we hebben de lonende en troostende taak de barmhartigheid te belichamen, zoals Jezus deed.”
Priesters, zei Franciscus, hebben een speciale rol in het incultureren van de barmhartigheid, “zodat iedere persoon die kan omhelzen en persoonlijk kan ervaren”. Dit “zal alle mensen helpen de barmhartigheid waarlijk te begrijpen en te praktiseren met creativiteit, op manieren die hun lokale culturen en gezinnen respecteren”.

Geloften

In de Chrisma-Mis, die jaarlijks op Witte Donderdag wordt gevierd, worden de oliën gezegend die gebruikt worden bij het vormsel, wijdingen en de ziekenzalving. Als deel van Mis hernieuwden de in de Sint-Pieter aanwezige kardinalen, bisschoppen en priesters de geloften die zij op de dag van hun wijding aflegden.
Franciscus begon zijn preek met op te merken hoe Jezus tijdens zijn leven een teken van tegenspraak was, precies zoals Simeon had voorspeld. “Door zijn woorden en daden legt Jezus de geheimen van het hart van iedere man en vrouw bloot", aldus de Paus.

'De goede strijd te strijden'

Hij zei dat in het Evangelie de bevoorrechte plaats waar Jezus de onvoorwaardelijke barmhartigheid van de Vader predikt, die is waar Hij tot de armen, de uitgeslotenen en de onderdrukten spreekt. Dat is de plaats “waar wij geroepen zijn op te staan en de goede strijd te strijden”.
Jezus streed ook, maar nooit om macht op te bouwen, zei Franciscus. “Als Hij muren neerhaalt en ons gevoel van veiligheid uitdaagt, doet Hij dat om de sluizen te openen van die barmhartigheid die, met de Vader en de Heilige Geest, Hij wil uitgieten over onze wereld.”

Zie ook bericht: Paus tot de priesters: "Wees gul met het schenken van genade"

Publicatiedatum: 24 maart 2016
Laatst bewerkt: 25 maart 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test