• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: "Jubeljaar toont de barmhartigheid van God"

BRUSSEL (KerkNet/VIS) – Paus Franciscus heeft in een gesprek met het tijdschrift 'Credere' toelichting gegeven bij de motivatie en de doelstelling van het Jubeljaar van de Barmhartigheid. Paus Franciscus: "Sinds Paus Paulus VI wordt het thema van de barmhartigheid in het kerkelijke leven sterk beklemtoond. Ook Paus Johannes Paulus II had hiervoor grote aandacht met de encycliek H. Paus Johannes Paulus II - Encycliek
Dives in Misericordia
Over de Goddelijke Barmhartigheid
(30 november 1980)
, de heiligverklaring van de heilige Faustina en het feest van de goddelijke barmhartigheid. Maar de barmhartigheid is geen recente uitvinding. Maar dit betekent wel de vernieuwing van een traditie die steeds heeft bestaan." 

In het gesprek met Credere geeft Paus Franciscus drie belangrijke motivaties voor het Jubeljaar van de Barmhartigheid: "De wereld moet allereerst de barmhartigheid van God de Vader ontdekken. Bovendien dreigt de kerk toe te geven aan de bekoring om een strikte lijn te volgen en slechts morele regels te beklemtonen. Daardoor worden velen uitgesloten. De Kerk is geroepen om een 'veldhospitaal te zijn', met plaats voor mensen de gekwetst en beschadigd zijn. Tot slot heeft de wereld een grote nood aan barmhartigheid. Wij zijn allen zondaars en dragen allen onze lasten. God wil ons zijn barmhartigheid tonen en zendt ons daarom zijn Heilige Geest."

Door de barmhartigheid centraal te plaatsen streeft Paus Franciscus niet een of andere strategie na: "De wereld van vandaag heeft grote nood aan medelijden en medeleven. Wij zijn gewend geraakt aan de slechte en gruwelijke nieuwsberichten en gruweldaden in naam van God. Daarom moeten wij onze traditie van barmhartigheid opnieuw met klem benadrukken." 

"De ontdekking van een barmhartige en meelevende God, die teder is voor de mensheid, moet ons aanzetten tot een andere houding tegenover onze medemensen. De ontdekking van de barmhartigheid moet ons aansporen om meer verdraagzaam, geduldiger en zachtaardiger te zijn. Het 'Jaar van de Barmhartigheid' moet leiden tot een revolutie van de tederheid. Zieken sporen ons spontaan aan tot zorg, al kan die dubbelzinnig worden geïnterpreteerd. Maar de zorg is ook de eerste houding van een vader en moeder voor hun nieuwgeboren kind. Zo zeggen zij: Ik hou van U. In wens U het allerbeste."

Publicatiedatum: 3 december 2015
Laatst bewerkt: 3 december 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test