• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: 'Het onderwijs moet het hart verrijken'

ROME (KerkNet) – Paus Franciscus heeft zaterdag aangespoord tot een gedreven en respectvol onderwijs, tijdens het wereldcongres van de Congregatie voor het Katholiek Onderwijs over de toekomst van het onderwijs, naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de concilieverklaring 2e Vaticaans Concilie - Verklaring
Gravissimum Educationis
Over de Christelijke opvoeding
(28 oktober 1965)
. In een dialoog onderbroken door vragen en antwoorden, herinnerde de paus eraan dat je niet kunt praten over het onderwijs, zonder verwijzing naar de mensheid: "Katholieke opvoeding is niet alleen de verkondiging van het geloof, maar het betekent tevens de jeugd openen voor de dimensie van transcendentie en de bestrijding van allerhande vormen van uitsluiting.” 

Paus Franciscus stelde vast dat het onderwijs elitair en selectiever lijkt te geworden. Vaak behoren opvoeders tot de slechtst betaalde ambtenaren van de staat. Hij vroeg aan leerkrachten en opvoeders om naar de buitenwijken te gaan, waar jongeren honger en onrecht ervaren: “Schenk hen de mogelijkheid om te groeien in menselijkheid, intelligentie en waarden. De grootste fout die een opvoeder kan maken is om les te geven binnen de muren van een selectieve cultuur of de muren van een cultuur van veiligheid"

Zie ook 2.500 deelnemers wereldcongres Katholiek onderwijs

Publicatiedatum: 21 november 2015
Laatst bewerkt: 23 november 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test