Paus: "Secularisatie dringt zelfs door in de Kerk"
De secularisatie, het leven zonder God, is een invasie die elk aspect van het menselijk leven doordringt en zelfs de Kerk getroffen heeft. Dit proces wordt bevorderd door de consumptiementaliteit, met haar neiging tot oppervlakkigheid en egocentrisme. Deze alarmerende woorden sprak paus Benedictus XVI vorige week tijdens een bijeenkomst met de leden van de
Pauselijke Raad voor de Cultuur. De paus vroeg om een reactie op deze ontwikkeling door middel van een dialoog met de hedendaagse cultuur.
De paus benadrukte vooral de wens van de Kerk naar ”de dialoog met de culturele bewegingen van onze tijd”, waarin zij grote belangstelling heeft. ”Meer dan ooit is de wederzijdse openheid tussen de culturen een bevoorrecht terrein voor de dialoog tussen mannen en vrouwen in de zoektocht naar een authentiek humanisme”.
De Raad van de Cultuur vergaderde vorige week over het thema ‘De Kerk en de uitdaging van de secularisatie’. “De secularisatie die de culturen beheerst als een afspraak niet te verwijzen naar het Transcendente, dringt vandaag door tot in ieder aspect van het dagelijkse leven en ontwikkelt een mentaliteit waarin God daadwerkelijk afwezig is, geheel of gedeeltelijk, in het menselijk bestaan en verstaan.”
“Dit is niet alleen een externe bedreiging voor de gelovigen, maar heeft zichzelf enige tijd binnen de schoot van de Kerk zelf gemanifesteerd. Het ondermijnt het christelijk geloof van binnenuit, en tast de dagelijkse levensstijl en het gedrag van de gelovigen aan. Ze leven in de wereld en zijn vaak getekend, voor zover niet bepaald, door de cultuur die tegenstrijdige modellen en impulsen oplegt in de praktische ontkenning van God: er is geen God meer nodig voor het denken van Hem en tot Hem terugkeren. Bovendien bevordert de overheersende hedonistische en consumptiegerichte mentaliteit zowel onder de gelovigen als de geestelijken een neiging tot oppervlakkigheid en egocentrisme die het kerkelijk leven schaden”, aldus de paus. (KN/AsiaNews)
Publicatiedatum: 10 maart 2008
Laatst bewerkt: 15 maart 2010