• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Help: 'Wensdocumenten'

De website rkdocumenten.nl kent de term "Wensdocumenten". Teksten, waarvan een vertaling (nog) niet opgenomen is, maar waarvan de titel wel in de database al aanwezig is, worden met deze term aangeduid.

In diverse kerkelijke documenten wordt een verwijzing (referentie) gemaakt naar documenten uit het verleden. Soms uit de recentere geschiedenis, soms ook van Kerkvaders of vroegere Oecumenische Concilies. Zodra de feitelijke tekst daarvan binnen rkdocumenten.nl beschikbaar is, is er een blauw gekleurde link en kan die betreffende tekst geraadpleegd worden òf het begin binnen een pop-up, of naar de gehele tekst door op die link te klikken.

Is de titel wel beschikbaar, maar wordt er nog aan de vertaling van de tekst gewerkt of is het waarschijnlijk dat een vertaling (nog) niet op kortere termijn opgenomen kan worden in de database, wordt er wel een 'link' aangemaakt, alleen deze blijft zwart en er kan dan niet naar die tekst genavigeerd worden. In die zin is er wel de 'wens' om op termijn ook dit document toe te voegen aan de database, maar is nu alleen de titel enkele basisgegevens voor zover bekend (auteur, soort document en/of wanneer gepubliceerd)

Is er gezocht naar een bepaalde term die bijvoorbeeld in de titel van een 'wensdocument' voorkomt, of die als een sleutelwoord aan een 'wensdocument' is gekoppeld, dan komt de titel van dit 'wensdocument' nog niet direct in beeld. Door dan in het kader met "Zoekopdracht verfijnen" het vakje vóór 'Wensdocument' aan te vinken worden alle resultaten van 'wensdocumenten' toegevoegd aan de resultaten. Onder de resultaten wordt dit ook zichtbaar als "resultaat van wensdocument". De link in dat deel van het resultatenoverzicht kan ook aangeklikt worden.

Dan wordt een overzicht gegeven van documenten, dossiers en berichten die een referentie hebben naar het betreffende 'wensdocument'.

Een voorbeeld: gezocht wordt de term "Confessiones" (van de H. Augustinus) om na te kunnen gaan in welke documenten daarnaar verwezen wordt. In eerste instantie komen slechts die resultaten tevoorschijn waar de tekst 'confessiones' letterlijk in de tekst staat. Wordt het vakje vóór 'Wensdocumenten' aangevinkt verschijnt bij de verfijning "Kerkelijke schrijvers" en daaronder de 'H. Augustinus' en bij verder verfijnen komt dan ook de titel "Confessiones" tevoorschijn. Ook in het resultatenoverzicht zijn de plekken te zien waar een referentie (verwijzing) aanwezig is.

Ander voorbeeld: gezocht wordt op 'gregorius'. Van de getoonde mogelijkheden tijdens het zoeken wordt de regel met "H. Paus Gregorius de Grote" gekozen. Ook dan zullen eerst alle vindplaatsen waar exact "H. Paus Gregorius de Grote" staat getoond worden. Wanneer opnieuw het vakje vóór 'Wensdocumenten' onder "Zoekopdracht verfijnen" aangevinkt wordt verschijnen nu alle titels van documenten van deze Paus bij de resultaten. Omdat we nog geen van de teksten zelf hebben opgenomen zijn het allemaal 'wensdocumenten' en van ieder kan dan nagegaan worden in welk(e) document(en) deze dan voorkomt.

Terug naar de "Help"-pagina


Laatst bewerkt: 23 oktober 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test