• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Presentatie van thema Communicatiedag 2016

De keuze van het thema voor 2016, Paus Franciscus - Boodschap
Communicatie en barmhartigheid: een vruchtbare ontmoeting
50e Werelddag voor Sociale Communicatie (2016)
(24 januari 2016)
, is duidelijk bepaald door de viering van het Buitengewone Jubileum van Barmhartigheid en de Heilige Vader heeft ongetwijfeld gewenst dat Wereld Communicatie Dag de juiste gelegenheid is om na te denken over de diepe synergie tussen communicatie en barmhartigheid bieden.

In de Paus Franciscus - Bul
Misericordiae Vultus
Het gelaat van de Barmhartigheid - Afkondiging van het Buitengewone Jubileum van de Barmhartigheid
(11 april 2015)
, bevestigt de Paus dat: “De Kerk heeft de zending de barmhartigheid van God te verkondigen, het kloppend hart van het Evangelie, dat door middel daarvan het hart en de geest van iedere persoon moet bereiken.” Hij voegt eraan toe: “Haar taal en gebaren moeten barmhartigheid overdragen om in het hart van de mensen door te dringen en hen uit te dagen om de weg om tot de Vader terug te keren weer te vinden.”

Het is in dit verband nuttig, om te onthouden dat onze reflectie gelegen is in het besef dat communicatie een belangrijk element is voor de bevordering van een cultuur van ontmoeting.

De Paus verwijst bij deze gelegenheid naar de taal en gebaren van de Kerk, maar de context maakt duidelijk dat alle mannen en vrouwen in hun eigen communicatie, in hun pogingen om anderen te ontmoeten, moet worden gemotiveerd door een diepe uitdrukking van welkom , beschikbaarheid en vergeving.

Het thema benadrukt de capaciteit die een goede communicatie opent voor een ruimte voor dialoog, wederzijds begrip en verzoening, waardoor de vruchtbare menselijke ontmoetingen kunnen ontwikkelen. In een tijd waarin onze aandacht vaak gevestigd is op de gepolariseerde en veroordelende karakter van veel commentaar op de sociale netwerken, beroept het thema zich op de kracht van woorden en gebaren om misverstanden te overwinnen, om herinneringen te helen en om vrede en harmonie te bouwen.

Nogmaals, Paus Franciscus wil ons eraan herinneren dat, in zijn essentie, de communicatie een diep menselijke prestatie is. Goede communicatie is niet alleen het product van de laatste of meest ontwikkelde technologie, maar wordt gerealiseerd binnen het kader van een diepe interpersoonlijke relatie.

Wereld Communicatie Dag, de enige wereldwijde viering die door het Tweede Vaticaans Concilie gevraagd is Vgl. 2e Vaticaans Concilie, Decreet, Over de publiciteitsmedia, Inter Mirifica (4 dec 1963), 18, wordt in de meeste landen, op voordracht van de bisschoppen van de wereld, gevierd op de zondag voor Pinksteren (in 2016, op 8 mei).

De boodschap van de Heilige Vader voor Wereld Communicatie Dag wordt traditioneel gepubliceerd in samenhang met de gedachtenis van Sint-Franciscus van Sales, de patroonheilige van schrijvers (24 januari).

Bron: Vatican Information System

Publicatiedatum: 29 september 2015
Laatst bewerkt: 30 september 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test