• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus tijdens korte persontmoeting op de terugreis van de VS naar Rome

BRUSSEL (KerkNet/RadVat) – Op de geïmproviseerde persconferentie tijdens de terugvlucht uit de Verenigde Staten, sprak Paus Franciscus over de recente bombardementen in Syrië, het vredesakkoord in Colombia, seksueel misbruik, het priesterschap voor vrouwen en zijn hoop om ooit als Paus China te kunnen bezoeken.

Hij vertelde de journalisten dat hij in de VS onder de indruk was gekomen van de hartelijkheid en het sterke geloof van de Amerikanen. De grote uitdaging van de Kerk in Amerika bestaat er volgens de Paus in om deze mensen echt nabij te zijn. Het misbruik van minderjarigen bestempelde hij als 'heiligschennis'. Tegelijk uitte hij kritiek op al wie, onder meer ook bisschoppen, die het seksueel misbruik van minderjarigen hebben geprobeerd te verdoezelen. 

Paus Franciscus herhaalde zijn tevredenheid over de doorbraak bij de vredesonderhandelingen in Colombia en herinnerde eraan dat de huidige 'vluchtelingencrisis' het resultaat is van een jarenlange oorlog en honger, waardoor mensen nog slechts de mogelijkheid rest om te vluchten. "Afrika wordt al veel te lang uitgebuit. De vluchtelingencrisis daar kon vermeden worden als men ter plaatse had geïnvesteerd, zodat de bevolking er werk had. Nu worden wij daadwerkelijk geconfronteerd met een vluchtelingencrisis zoals wij die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gekend. En die wordt door de bouw van muren niet opgelost."

De Paus reageerde op een verkeerde voorstelling van zijn recente Paus Franciscus - Motu Proprio
Mitis Iudex Dominus Iesus
De Heer Jezus, barmhartige rechter - Enkele aanpassingen van het kerkelijk wetboek aangaande het huwelijksrecht
(15 augustus 2015)
. "Hiermee wordt slechts gehoor gegeven aan het verzoek van de bisschoppen op de vorige synode en wordt slechts getracht om de lange aanslepende procedure in te korten. Het huwelijk dat als sacrament wordt gesloten blijft onontbindbaar. De Kerk kan daaraan niets veranderen. De kerkelijke leer stelt dat dit sacrament onontbindbaar is." 

De kerkleider herhaalde zijn verlangen voor een bezoek aan de Volksrepubliek China: "Ik hou van het Chinese volk en ik hoop van harte dat er kansen komen voor het aanknopen van goede relaties." Met betrekking tot de wijding van vrouwen tot priesters, herinnerde hij eraan dat Paus Johannes Paulus II deze Congregatie voor de Geloofsleer
Inter Insigniores
Verklaring aangaande de vraag over het toelaten van vrouwen tot het ambtelijk priesterschap
(15 oktober 1976)
. "Maar binnen de Kerk zijn vrouwen eigenlijk veel belangrijker dan de mannen, omdat de Kerk vrouwelijk is ... Maar ik moet toegeven dat we met de ontwikkeling van een theologie van de vrouw een beetje laat zijn."

Zie ook bericht: Ontmoeting met de pers op de vlucht Philadelphia-Rome

Zie het overzicht in het dossier: Paus Franciscus bezoekt Cuba en VS

Publicatiedatum: 28 september 2015
Laatst bewerkt: 28 september 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test