• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

‘Bijzonder Jubeljaar van de Barmhartigheid’ officieel afgekondigd

Rome (RKK) 11 april 2015 - Paus Franciscus heeft vanavond in een ceremonie bij de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek zijn Bul van Indictie voor het komende Heilige Jaar gepresenteerd. Dit 25 artikelen tellende document, getiteld Paus Franciscus - Bul
Misericordiae Vultus
Het gelaat van de Barmhartigheid - Afkondiging van het Buitengewone Jubileum van de Barmhartigheid
(11 april 2015)
(‘Het gelaat van de barmhartigheid’), bevat de officiële afkondiging van het Bijzondere Jubeljaar van Barmhartigheid, dat begint op 8 december 2015 en eindigt op 20 november 2016.

De belangrijkste passages van de bul werden voorgelezen door de priester Leonardo Sapienza, de regent van het Prefectuur van het Pauselijk Huis. Daarna gaf de Paus een kopieën van de bul aan de aartspriesters van de vier Romeinse grootbasilieken en aan kardinalen uit alle werelddelen. Na de ceremonie vertrok het gezelschap van het voorportaal van de Sint-Pieter naar het middenschip van de basiliek voor de viering van de eerste vespers van de Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid.

Fundament christelijke geloof

Paus Franciscus - Bul
Misericordiae Vultus
Het gelaat van de Barmhartigheid - Afkondiging van het Buitengewone Jubileum van de Barmhartigheid
(11 april 2015)
begint met de verklaring: “Jezus is het gelaat van de barmhartigheid van de Vader. Deze woorden vatten het mysterie van het christelijk geloof goed samen.”

Barmhartigheid is het voornaamste fundament van het leven van de Kerk”, schrijft Franciscus. “De geloofwaardigheid van de Kerk blijkt uit de barmhartige liefde en compassie die zij betoont.” “Waar christenen zijn, daar zou iedereen een oase van barmhartigheid moeten vinden.” n jaloezie; open het hart voor de marges van de samenleving en breng vertroosting, barmhartigheid en solidariteit naar mensen die in moeilijke omstandigheden leven; verricht de lichamelijke en geestelijke daden van barmhartigheid met vreugde; verblijf biddend en aanbiddend bij het Allerheiligste Sacrament.

Speciale missionarissen

De Paus kondigt aan dat hij “missionarissen van barmhartigheid” naar de gelovigen zal zenden. Deze priesters zal hij de volmacht geven om zonden te vergeven waarvan de absolutie normaliter is voorbehouden aan de Heilige Stoel. Zij zullen “levende tekenen zijn van de bereidheid van de Vader om allen te verwelkomen die op zoek zijn naar vergeving”.

Criminelen

In de bul vraagt Franciscus leden van criminele organisaties en degenen die betrokken zijn bij corruptie zich radicaal te bekeren en Gods barmhartigheid te omarmen.

Interreligieuze dialoog

De Paus wijst erop dat zowel het judaïsme als de islam spreken over barmhartigheid als een van Gods voornaamste eigenschappen. Hij vertrouwt erop dat in het komende jubeljaar bijzondere ontmoetingen tussen de drie abrahamitische godsdiensten zullen plaatsvinden, alsmede met andere religies. Het doel daarvan is om “elk vorm van bekrompenheid en disrespect te elimineren en elke vorm van geweld en discriminatie uit te bannen”.

Aflaat

In de bul staat dat de Heilige Deur van de Sint-Pieter op 8 december geopend gaat worden, en de Heilige Deuren van de andere grootbasilieken in de daaropvolgende dagen. Franciscus verzoekt elk bisdom in de wereld om een soortgelijke ‘Deur van Barmhartigheid’ te openen tijdens de lokale vieringen van het Heilig Jaar. Zoals in elk jubeljaar zijn er ook deze keer weer volle aflaten te verdienen. De afsluiting van het Heilig Jaar geschiedt op 20 november 2016, hoogfeest van Christus Koning.

Zie de Engelstalige versie: Paus Franciscus - Bul
Misericordiae Vultus
Het gelaat van de Barmhartigheid - Afkondiging van het Buitengewone Jubileum van de Barmhartigheid
(11 april 2015)
(Nederlandstalige vertaling volgt nog)

Publicatiedatum: 11 april 2015
Laatst bewerkt: 13 april 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test