• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: Het is geen gerechtigheid iemand de doodstraf te geven

(zenit.org) - De doodstraf "is in strijd met de onkwetsbaarheid van het leven en de waardigheid van de mens, en in tegenspraak met Gods plan met de mens en de samenleving, en Zijn barmhartige rechtvaardigheid”, schrijft Paus Franciscus in een brief die overhandigd werd aan een delegatie van de Internationale Commissie tegen de Doodstraf, die hij in een privé audiëntie heeft ontvangen.

“Het menselijk leven is heilig, schrijft de Paus, vanaf de conceptie tot aan de natuurlijke dood (...). Het leven, vooral het menselijk leven, behoort aan God alleen. Zelfs wie doodt, verliest zijn persoonlijke waardigheid niet en God zelf staat er borg voor.” Catechismus-Compendium, Catechismus van de Katholieke Kerk (15 aug 1997), 2258
Om die reden is de doodstraf “onaanvaardbaar, ongeacht de ernst van het misdrijf van de veroordeelde”. De Paus herinnert eraan dat deze maatregel dikwijls gebruikt wordt door “totalitaire regimes en fanatieke groeperingen” en dat “de doodstraf in rechtsstaten een mislukking is, omdat zij hen dwingt in naam van de rechtvaardigheid te doden. Het is nooit gerechtigheid een mens de dood te geven”.
De Paus citeert de woorden van de bekende Russische schrijver Fiodor Dostoïevski: “Iemand doden die gedood heeft, is een straf die onvergelijkelijk groter is dan de misdaad zelf. Moord in het kader van een straf is verschrikkelijker dan de moord begaan door een misdadiger”.

De doodstraf kan ook het resultaat zijn van “een juridische fout”, doet de Paus opmerken: “Menselijke rechtvaardigheid is onvolmaakt, als men dit niet erkent, kan men ze tot een bron van ongerechtigheid maken. Door de doodstraf toe te passen, ontkent men aan de veroordeelde de mogelijkheid tot herstel of verbetering van de veroorzaakte schade, en de mogelijkheid te biechten, waardoor de mens zijn innerlijke bekering uitdrukt.”

Paus Franciscus klaagt tevens “de wrede, onmenselijke en onterende behandeling” van de veroordeelde aan voor diens executie. Hij spreekt over “de angst” en “het verschrikkelijke wachten tussen het voorlezen van de veroordeling en de uitvoering van de straf”, wat meerdere jaren kan duren en leiden tot “waanzin of ziekte” van de veroordeelde “in de gangen des doods”.

De Paus heeft ook reeds levenslange veroordeling aan de kaak gesteld en zegt nu opnieuw dat levenslange opsluiting slechts een “vermomde doodstraf” is want zij doodt iedere hoop in de gevangene.
Tot slot moedigt de Paus de leden van de Internationale Commissie tegen Doodstraf aan, haar werkzaamheden voort te zetten en hij roept alle christenen op “te strijden tegen doodstraf in al haar vormen”.

Vert. Maranatha-gemeenschap

Verder schreef of sprak Paus Franciscus over het Strafrecht en o.a. de doodstraf:

In de Paus Franciscus - Brief
Het is geen gerechtigheid iemand de doodstraf te geven
Aan Frederico Mayor, president van de Internationale Commissie tegen de Doodstraf
(20 maart 2015)
verwijst de Paus verder o.a. nog naar:

Publicatiedatum: 20 maart 2015
Laatst bewerkt: 25 februari 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test