(Katholiek Nieuwsblad) - Het sacrament van boete en verzoening – de biecht – toont van alle sacramenten "zonder twijfel het best Gods barmhartige gezicht".
Dit zei Paus Franciscus donderdag tegen de deelnemers aan de jaarlijkse 'Cursus over het Forum internum' van de Apostolische Penitentiarie.
'Geen zonde die God niet kan vergeven'
Franciscus: "Wij moeten nooit vergeten, noch als penitenten noch als biechtvaders: er is geen zonde die God niet kan vergeven! Geen enkele! Alleen dat wat verstopt wordt voor de goddelijke barmhartigheid kan niet vergeven worden, zoals degenen die zichzelf verstoppen voor de zon niet verlicht of verwarmd kunnen worden."
'Bevrijdende ontmoeting'
De Paus stelde drie eisen voor biechtvaders. Hij omschreef de biecht "niet als een vorm van marteling maar veeleer als een bevrijdende ontmoeting" waardoor de priester kan "opvoeden in een barmhartigheid die niet uitsluit, maar veeleer de rechtvaardige toewijding insluit om, voor zover mogelijk, de zonde die werd begaan goed te maken".
'Leren van de bekering'
Ten tweede moeten biechtvaders volgens de Paus leren van het sacrament dat zij vieren, want "het is mogelijk veel te leren van de bekering en het berouw van onze broeders. Zij brengen ons ertoe onze eigen gewetens te onderzoeken".
'Uit liefde'
De derde eis is dat de biechtvader zijn blik op de hemel en het bovennatuurlijke gericht moet houden. De priester is bedienaar van de verzoening "puur door Gods genade, om niet en uit liefde, of beter gezegd, uit barmhartigheid. (...) Iedere gelovige penitent die de biechtstoel nadert, is 'heilige grond' om met toewijding, zorg en pastorale aandacht te cultiveren".
'Ruimhartig toewijden aan biechthoren'
Afsluitend moedigde de Paus de aanwezigen aan "het maximale uit deze Vastentijd te maken voor persoonlijke bekering en jullie ruimhartig toe te wijden aan biecht horen, zodat het Volk van God gezuiverd kan worden als het Pasen bereikt, dat de uiteindelijke overwinning van de goddelijke barmhartigheid over alle kwaad in de wereld vertegenwoordigt".
Publicatiedatum: 13 maart 2015
Laatst bewerkt: 13 maart 2015