• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus overlegt met naaste medewerkers over Curiehervorming

BRUSSEL (KerkNet/La Croix/Kathpress) – Ter voorbereiding van het nakende consistorie overlegt Paus Franciscus nog tot woensdag met de zogeheten K9, de raad van 9 kardinalen die hem moet bijstaan in de hervorming van de Romeinse curie. De overlegstructuur werd in april 2013, een maand na de verkiezing van de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio tot Paus, opgericht. Waarnemers vestigen er de aandacht op dat het sinds Paus Sixtus V, in 1588, is geleden dat er nog een ingrijpende hervorming van de Romeinse curie heeft plaatsgevonden.

Over de geplande hervormingen is nog geen duidelijkheid. Maar het lijkt vast te staan dat de Paus het aantal dicasteries zal beperken, onder meer door enkele daarvan samen te voegen via de oprichting van een Congregatie voor de Leken. De Pauselijke Raad voor de Nieuwe Evangelisatie, die door Paus Benedictus werd opgericht, zou voortaan deel uitmaken van de Congregatie voor de Evangelisatie. Ook de invulling van de taken van het Staatssecretariaat van het Vaticaan wordt herbekeken.

De hervormingsplannen worden eind deze week ook voorgelegd aan de kardinalen die in Rome samen zijn voor het consistorie, met de creatie van nieuwe kardinalen. De hervorming van de curie, die een van de hoofdbekommernissen was van het conclaaf waarin Paus Franciscus werd verkozen, duurt nog minstens tot in 2016. In een eerste fase van die hervorming reorganiseerde Paus Franciscus ook al de financiën van het Vaticaan, met het oog op financiële transparantie en de bestrijding van misbruiken.

Publicatiedatum: 10 februari 2015
Laatst bewerkt: 16 september 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test