• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Franciscus: 'Pius XII bevrijdde ons van eucharistisch vasten'

Rome (RKK) 16 december 2014 – (aangevuld) Paus Franciscus heeft gisteren in de kapel van Casa Santa Marta Congregatie voor de Riten
Catholica doctrina
Decreet ter uitvaardiging van Regulae Servandae (7 mei 1923)
. Hij riep in herinnering hoe Paus Pius XII (1939-1958) de gelovigen bevrijdde van het zogeheten nuchter blijven vóór de H. Mis, dat volgens Franciscus een “zeer zwaar kruis” was.

Vóór 1953 mochten katholieken niet te Communie als ze vanaf middernacht gegeten of gedronken hadden. “Sommige van jullie kunnen het zich nog wel herinneren”, zei de Paus tot de gelovigen in de kapel. “Je mocht zelfs geen druppel water drinken. Zelfs dat niet! En als je je tanden poetste dan moest dat zo worden gedaan dat je geen water inslikte. Als jonge jongen ben ik eens gaan biechten omdat ik te Communie geweest was, terwijl ik dacht dat er een druppel water naar binnen was gegaan. Is het waar? Het is waar.”

Paus Pius XII - Apostolische Constitutie
Christus Dominus
Over het nuchterblijven voor de Eucharistie
(6 januari 1953)
, werd er geroepen: ‘Ah, ketterij! Nee! Hij heeft de discipline van de Kerk aangetast.’ Dus namen veel farizeeën er aanstoot aan. Zoveel. Omdat Pius XII had gehandeld als Jezus. Hij zag wat de mensen nodig hadden”, zei Franciscus.

De Paus herinnert zich ook hoe zwaar priesters het hadden die vanaf middernacht geen vocht of voedsel tot zich hadden mogen nemen. “Deze priesters die drie Missen opdroegen, de laatste om 1 uur ’s middags, vastten. De discipline van de Kerk. En deze farizeeën hadden het over ‘onze discipline’. Ze zijn aan de buitenkant streng, maar zoals Jezus over hen zei: ‘rot in het hart’. Zwak, zwak, zwak, tot verrotting toe; duisternis in het hart.”

Het nuchter blijven voor de Communie is overigens niet volledig afgeschaft. In Wetboek
Codex Iuris Canonici
Codex van het Canonieke recht
(25 januari 1983)
staat: Wie de allerheiligste Eucharistie gaat ontvangen, moet zich ten minste één uur vóór de Communie onthouden van elke spijs of drank, slechts met uitzondering van water en geneesmiddelen.

Zie ook:

Publicatiedatum: 16 december 2014
Laatst bewerkt: 1 maart 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test