• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: "Wek de wereld" - Brief aan de Godgewijden

“Wek de wereld!”, vraagt Paus Franciscus nogmaals aan wie door het celibaat aan God gewijd zijn voor het Koninkrijk, ter gelegenheid van de opening van het Jaar van het Godgewijd Leven op zondag 30 november aanstaande. Het Jaar loopt ten einde op 2 februari 2016.

Door de reis van de Paus naar Turkije zal de prefect van het Romeinse dicasterium voor het Godgewijde Leven, kard. Joao Braz de Aviz, zondag de openingsmis celebreren in de Sint-Pietersbasiliek. Een avondwake, zaterdag om 19 u in de basiliek van Santa Maria Maggiore, is eveneens georganiseerd.

De Paus heeft een Paus Franciscus - Apostolische Brief
Aan de Godgewijden
Bij gelegenheid van het Jaar van het Godgewijde Leven
(21 november 2014)
(van 9 bladzijden, A4 formaat), gedateerd op 21 november 2014, feest van de Opdracht van de Maagd Maria in de Tempel van Jeruzalem, gekozen om deze boodschap aan alle godgewijden over te maken. De brief werd vandaag, 28 november, door het Vaticaan gepubliceerd.

De Paus wijst op drie prioriteiten voor de verwezenlijking van de roeping van een godgewijde die zich voorneemt Christus van dichterbij te volgen door een leven te leiden volgens de drie evangelische raden van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid: “kijk dankbaar naar het verleden”, om de eigen identiteit te bevestigen; “beleef geestdriftig het heden”, door het Evangelie ten volle te beleven in een geest van gemeenschap; “omhels hoopvol de toekomst” , zonder ontmoedigd te worden.

Aan de jongsten beveelt de Paus aan niet toe te geven aan “de bekoring van de getallen” en van “de efficiëntie”.

Impliciet citeert hij Paus Benedictus XVI door eraan te herinneren dat het geloof meegedeeld wordt “door aantrekking”: het gaat er dus om”de vreugde en het geluk” te kunnen doorgeven van het geloof dat in gemeenschap beleefd wordt. Dat doet de Kerk groeien. De Paus nodigt dus uit tot het getuigenis van “broederliefde”, “solidariteit” en “delen”.

Aan de gemeenschappen beveelt de Paus aan ruimten te scheppen waar “de evangelische logica van het geven, van broederschap, verscheidenheid en wederkerige liefde” beleefd wordt.

Tenslotte wenst de Paus dat dit Jaar van het Godgewijde Leven een gelegenheid zou zijn voor meer samenwerking tussen de verschillende gemeenschappen op de domeinen van dienst aan de armen, opvang van vluchtelingen, initiatie in het gebed en verkondiging van het Evangelie.

Sinds de aankondiging van het Jaar van het Godgewijde Leven, een jaar geleden op 29 november 2013, gebruikt de Paus de uitdrukking “wek de wereld”: godgewijden “zijn mannen en vrouwen die de wereld kunnen wekken”, zei de Paus toen hij in het Vaticaan 120 leden ontving van de Unie van Algemene Oversten, ter gelegenheid van hun 82e algemene vergadering.

De Paus had drie uur aan hen gewijd tijdens dewelke hij een lang “broederlijk” gesprek met hen voerde. De zending van een godgewijde is bijzonder, zei de Paus: “het zijn mannen en vrouwen die de wereld kunnen wekken. Het godgewijde leven is een profetie”.

Een decreet van groot penitencier, kardinaal Mauro Piacenza, kondigt het verlenen van een volle aflaat aan – aan de gewone voorwaarden die de Kerk daarvoor voorziet – door deelname aan de gebeurtenissen die door het dicasterium voor het Godgewijde Leven en in de bisdommen georganiseerd worden, door een bezoek te brengen aan de kathedraal, aan een kloosterkerk of de kerk van een contemplatief klooster voor het brevier.

Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

Publicatiedatum: 28 november 2014
Laatst bewerkt: 10 december 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test