• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Interreligieus congres over het huwelijk van man en vrouw in Vaticaan

Rome (RKK) 4 november 2014 – De Congregatie voor de Geloofsleer organiseert voor 17-19 november een interreligieus congres over het thema ‘Complementariteit van man en vrouw’ in Vaticaanstad. Paus Franciscus zal Paus Franciscus - Toespraak
De complementariteit van man en vrouw
Tot de deelnemers aan het internationale colloquium over de complementariteit van man en vrouw, georganiseerd door de Congregatie van de Geloofsleer
(17 november 2014)
.

Er zullen 30 sprekers uit 23 landen het woord voeren. Zij vertegenwoordigen diverse christelijke kerken en genootschappen, alsook joodse, islamitische, hindoeïstische, boeddhistische, taoïstische en sikhistische gemeenschappen.

Doel van het congres is het “onderzoeken en opnieuw presenteren van de schoonheid van de relatie tussen man en vrouw, teneinde het huwelijk en het gezinsleven te steunen en nieuw leven in te blazen voor de bloei van de menselijke samenleving”, aldus de organisatie. 

Volgens de meeste religies is het huwelijk een verbintenis tussen man en vrouw, gericht op voortplanting en wederzijds geluk. 

Het congres is een initiatief van kardinaal Gerhard Müller, prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. Andere departementen van de Romeinse Curie die eraan meewerken zijn de Pauselijke raden voor de oecumene, voor de interreligieuze dialoog en voor het gezin.Het congres wil de 'schoonheid van de relatie tussen man en vrouw' opnieuw onder de aandacht brengen en het huwelijk en het gezin ondersteunen. Volgens een woordvoerder van de Congregatie voor de Geloofsleer was het congres al gepland, nog voor de Paus zijn twee gezinssynoden had aangekondigd. Opvallende gasten zijn onder meer de bekende Amerikaanse evangelist Rick Warren, de joodse rabbijn Jonathan Sacks, de Noorse politica Janne Haaland Matlary en een afgevaardigde van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.

Volgens de Amerikaanse juriste Helen Alvaré, een specialiste gezinsrecht, wordt in de media heel veel gesproken over het gezin. "Maar er valt nauwelijks een woord van bemoediging te horen." Het congres wil die positieve impuls van huwelijk en gezin voor zowel het individuele geluk, als de samenleving onder de aandacht brengen. De Amerikaanse aartsbisschop Charles Chaput zal tijdens de bijeenkomst ook kort het gezinscongres van volgend jaar in Philadelphia (VS) voorstellen.

Een van de deelnemende vertegenwoordigers van het katholieke wereldepiscopaat is de aartsbisschop Charles Chaput van het Amerikaanse Philadelphia, waar volgend jaar de Wereldgezinsdagen zullen plaatsvinden

Publicatiedatum: 4 november 2014
Laatst bewerkt: 1 juni 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test