• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kardinaal Müller pleit voor publicatie van interventies

(KerkNet/I.Media) – De Duitse kardinaal Gerhard Ludwig Müller, prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, zegt dat de organisatie en het verloop van de bisschoppensynode sterk is verbeterd in vergelijking met vorige edities. Tegelijk pleit hij ervoor dat de teksten van alle interventies worden gepubliceerd, zoals vroeger. "Gelovigen hebben het recht om te weten wat bisschoppen hier zeggen." Volgens de prefect verlopen de gesprekken en debatten in een open, vriendschappelijke en respectvolle sfeer.

Benedictus XVI voerde tijdens zijn pontificaat al de vernieuwing in dat de spreektijden beperkt werden tot vier minuten. Daardoor komt meer tijd vrij voor debat. Paus Franciscus gaat een stap verder. Hij vroeg dat de synodevaders hun tekst vooraf indienen en die tijdens hun tussenkomst toelichten en de krachtlijnen duidelijk maken. Tegelijk werd beslist de toespraken thematisch te groeperen en enkel nog de krachtlijnen en belangrijkste inzichten te communiceren.

Kardinaal Müller meent dat die laatste stap te drastisch is omdat het daardoor voor de media en buitenstaanders erg moeilijk wordt om zich een beeld te vormen van het verloop van de debatten. Anderzijds meent het secretariaat van de bisschoppensynode dat de synodevaders daardoor een veel grotere vrijheid van spreken krijgen. Dat werd gisteren bevestigd door de Zwitserse kardinaal Kurt Koch, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen. Hij vertelde aan 'Radio Vaticaan' dat hij getroffen is door het feit dat bisschoppen zo open en vrijuit spreken. Tegelijk is hij geraakt door de grote verscheidenheid van de problemen van de gezinnen wereldwijd.

Publicatiedatum: 10 oktober 2014
Laatst bewerkt: 10 oktober 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test