• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

'Bisschoppensynode eindigt met publicatie van slotdocument'

(KerkNet/Vatican Insider) – De Derde Buitengewone Bisschoppensynode van 5 tot 19 oktober eindigt met de publicatie van een slotdocument, een 'Relatio Synodi' dat door alle synodevaders wordt goedgekeurd. Dat document wordt later naar de paus en alle Bisschoppenconferenties wereldwijd gezonden, met een korte vragenlijst in het vooruitzicht van de synode van volgend jaar.

De 'Relatio Synodi' vervangt de serie 'propositiones' die normaal de synode besluiten. De tekst wordt op zaterdag 18 oktober goedgekeurd. Een of twee dagen later wordt de inhoud van het document officieel bekendgemaakt. Dat heeft de secretaris van de synode, kardinaal Lorenzo Baldisseri, volgens 'Vatican Insider' bekendgemaakt. In principe worden de besluiten van een synode later door de paus in een Apostolische Exhortatie afgekondigd. Maar dat zal deze keer niet het geval zijn, omdat er in 2015 nog een tweede bisschoppensynode over het gezin zal volgen. Volgens Baldisseri zal de 'Relatio Synodi' richtinggevend zijn voor de tweede gezinssynode.

De synode bevat ook nog enkele andere vernieuwingen. De sprekers zullen hun tekst niet meer volledig aflezen, maar die wel gedurende vier minuten toelichten. Gisteren raakte ook bekend dat ernaar wordt gestreefd om de toespraken thematisch te ordenen. De meeste toespraken worden gehouden tijdens de eerste week, terwijl tijdens de tweede week de nadruk zal liggen op de uitwisselingen in kleinere groepen.

Zie ook: Kalender van de Familiesynode

Publicatiedatum: 7 oktober 2014
Laatst bewerkt: 7 oktober 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test