• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kardinaal Tauran pleit voor vruchtbare dialoog met islam

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Kardinaal Jean-Louis Tauran, die sinds 1 september aan het hoofd staat van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog, pleit voor een vruchtbare dialoog met de islam. In een interview met de Italiaanse krant Avvenire verheugt de kardinaal zich over de vooruitgang van de dialoog tussen de katholieke Kerk en de islam maar bouwt ook enkele reserves in op theologisch vlak.
Samen met de islam kunnen we zeker bijdragen tot het bewaren van bepaalde waarden zoals de sacraliteit van het menselijk leven, de waardigheid van het gezin en het bevorderen van de vrede, aldus de kardinaal. Volgens hem is er ook nood aan wederzijds begrip met het oog op wederzijdse verrijking.

Wij kunnen bij de moslims de zin voor het transcendente, de waarde van het gebed en van het vasten en de moed om in het openbare leven te getuigen van zijn eigen geloof appreciëren, aldus kardinaal Tauran. De moslims kunnen van ons de waarde van een gezonde laïciteit leren, meent de kardinaal. In het document 2e Vaticaans Concilie - Verklaring
Dignitatis Humanae
Over de godsdienstvrijheid - Het recht van de persoon en van de gemeenschappen op sociale en burgerlijke vrijheid in godsdienstige aangelegenheden
(7 december 1965)
van Vaticanum II hebben wij het principe herontdekt dat geen enkele mens kan gedwongen of verhinderd worden zijn godsdienst uit te oefenen, stelt de kardinaal. Kardinaal Tauran hoopt dat de islam dit principe ook herontdekt.

De moslims mogen best een grote en mooie moskee in Rome hebben maar voor de katholieken is het even belangrijk dat zij een kerk hebben in Ryad, aldus de kardinaal. Tenslotte stelt kardinaal Tauran dat er geen dialoog mogelijk is met een islam die de terrorisme predikt.

Publicatiedatum: 5 december 2007
Laatst bewerkt: 15 maart 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test