• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Zaligverklaring van Paus Paulus VI op 19 oktober

Rome (rkk.nl) 10 mei 2014 – Paus Franciscus heeft gisteren officieel een wonder op voorspraak van Paulus VI (Giovanni Battista Montini) erkend. Op basis daarvan zal deze paus uit de vorige eeuw worden zalig verklaard. Franciscus heeft vandaag bekend laten maken dat diens zaligverklaring zal plaatsvinden op zondag 19 oktober in Vaticaanstad.

Andere decreten
De Congregatie voor de Heiligverklaringen kondigde vandaag diverse pauselijke decreten af: van de erkenning van twee mirakels, dat van Giovanni Battista Montini (1897-1978) en van de Venetiaanse priester Luigi Caburlotto (1817-1897), de stichter van het Instituut van de Dochters van Sint-Jozef van Venetië, en van de heroïsche deugdzaamheid van drie ‘dienaren Gods’: de diocesane priester Giacomo Abbondo (1720-1788), de Spaanse jezuïet Alegre Pujals en de Franse moeder Caroline Carré de Malberg (1829-1891). De vrouw was moeder van vier kinderen, maar na de dood van haar kinderen stichtte zij de Sociëteit van de Dochters van Sint-Franciscus van Sales.

Slotdag synode
Paus Franciscus zal zijn voorganger Paulus VI zalig verklaren op de slotdag van de buitengewone assemblee van de Bisschoppensynode (5-19 oktober) over het huwelijk en gezin. De Bisschoppensynode werd in 1965 op verzoek van de 'vaders' van het Tweede Vaticaans Concilie door Paulus VI ingesteld.

Contraceptie
Paulus VI is de auteur van de beroemde encycliek H. Paus Paulus VI - Encycliek
Humanae Vitae
Het menselijk leven en geboorteregelingen
(25 juli 1968)
(1968), waarin hij het gebruik van kunstmatige contraceptiemiddelen niet is te verenigen met de heiligheid van het huwelijkssacrament. Bij de voorbereiding van de komende buitengewone synode werd aan gelovigen gevraagd hoe zij tegenover de huwelijksethiek van Paulus VI staan.

Franciscus over H. Paus Paulus VI - Encycliek
Humanae Vitae
Het menselijk leven en geboorteregelingen
(25 juli 1968)

Paus Franciscus zei in een Paus Franciscus - Interview
Vraaggesprek met Corriere della Sera
(5 maart 2014)
over deze encycliek: “Alles hangt af van de interpretatie van H. Paus Paulus VI - Encycliek
Humanae Vitae
Het menselijk leven en geboorteregelingen
(25 juli 1968)
. Paulus VI zelf raadde biechtvaders aan om veel barmhartigheid te betonen en aandacht voor concrete situaties te hebben. Maar zijn genialiteit was profetisch, hij had de moed om zich tegen de meerderheid te richten en de morele discipline te verdedigen, om een culturele rem te zetten, tegen een neomalthusianisme, van toen en nu. Het gaat er niet om de doctrine te veranderen, maar verder te gaan en wel zo dat pastoraal wordt rekening gehouden met de concrete situatie en welke mogelijkheden de mensen hebben. Ook daarover zal op de synode worden gesproken.”

Publicatiedatum: 10 mei 2014
Laatst bewerkt: 26 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test