• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Leden commissie bescherming minderjarigen benoemd

BRUSSEL (KerkNet/AFP) - Het Vaticaan heeft vanmiddag de samenstelling bekendgemaakt van een commissie van experts die zich moeten buigen over een betere bescherming van minderjarigen in kerkelijke instellingen. Paus Franciscus had de oprichting van de commissie aangekondigd op 5 december. De aankondiging werd toen nog door enkele verenigingen van slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken op scepsis onthaald.

In een korte verklaring heeft de Heilige Stoel vandaag de eerste 8 namen van de commissie vrijgegeven. De bekendste zijn kardinaal Sean O’Malley, de aartsbisschop van Boston (VS), Hanna Suchocka, die van 1992 tot 1993 minister-president van Polen was, de Ierse Marie Collins, een voormalig slachtoffer van seksueel misbruik door een priester, en de Argentijnse theoloog Miguel Humberto Yanez, een vertrouweling van Paus Franciscus toen hij nog aartsbisschop van Buenos Aires was. De Duitse theoloog Hans Zollner, de Italiaanse topadvocaat Claudio Papale, de Britse psychiater Sheila Hollins en de Franse kinderpsychiater Catherine Bonnet completeren het lijstje.

Kardinaal O'Malley is een 'zwaargewicht' in de rooms-katholieke Kerk. Hij maakt deel uit van de adviesraad van 8 kardinalen uit alle continenten die Paus Franciscus adviseren bij zijn hervormingsplannen van de curie. Als aartsbisschop van Boston was O'Malley ook de pionier van de strijd tegen seksueel misbruik in de katholieke Kerk van de VS.

Volgens de persdienst van het Vaticaan wordt de lijst van acht experts binnenkort aangevuld met collega’s uit alle continenten. ”Hoofddoel van de achtkoppige kern wordt de voorbereiding van de statuten en de definitie van de bevoegdheden van de commissie”, aldus de verklaring.

Zie ook de  Chirograaf Paus Franciscus - Chirograaf
Minorum tutela actuosa
Oprichting van de Pauselijke Commissie voor de bescherming van minderjarigen
(22 maart 2014)
van Paus Franciscus van heden, waarin de Commissie officieel werd opgericht.

Publicatiedatum: 22 maart 2014
Laatst bewerkt: 28 december 2016


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test