• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan blij met doorbraak in stamcelonderzoek

BRUSSEL (KerkNet/AFP/NOS/Elsevier) - Mgr. Elio Sgreccia, de president van de Pauselijke Academie voor het Leven in Rome, juicht de laatste technieken op het gebied van stamcelonderzoek toe. Japanse en Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe methode ontdekt waarbij stamcellen uit de huid kunnen worden gegenereerd. Het gebruik van embryo's voor stamcelonderzoek is mogelijk in de toekomst niet meer nodig. Het genetisch onderzoek dat menselijke stamcellen kweekt uit embryo's is volgens het kerkelijke leergezag een intrinsiek kwaad, omdat het menselijk leven slechts als materiaal beschouwt en niet als door God geheiligd. "Het lijkt erop dat het nieuwe onderzoek dat zich nu aftekent geen ethische problemen zal opleveren", verklaarde Mgr. Elio Sgreccia woensdag tegenover het persagentschap I-Media.

Wisconsin en Tokio
Van de week publiceerden James Thomson van de Universiteit van Wisconsin en Shinya Yamanaka van de Universiteit van Tokio onafhankelijk van elkaar in de tijdschriften Science en Cell over hun doorbaak in het stamcelonderzoek. Researchers van Wisconsin plaatsten vier genen in een huidcel en wijzigden daarmee de eigenschappen van die cel. In Tokio werden gelijkaardige resultaten geboekt. Tot nu toe waren alleen stamcellen van menselijke embryo's 'pluripotent', wat wil zeggen dat ze kunnen uitgroeien tot alle 220 typen cellen van het menselijke lichaam.

Menselijke waardigheid
Mgr. Sgrecchia onderstreepte dat de katholieke Kerk er nooit op uit is geweest wetenschappelijke vooruitgang te belemmeren. "Zij komt alleen in het geweer als er sprake is van een procedure die al dan niet de menselijke waardigheid schendt. Voor de rest is de wetenschap vrij in haar onderzoek", aldus de academievoorzitter. De menselijke waardigheid wordt volgens hem ook geschonden als embryo's worden gebruikt om ernstige ziektes te genezen. "Men kan het leven van de ene persoon niet redden door het leven van een ander te doden. Dat is ethisch machiavellisme", aldus nog Sgreccia.
De Pauselijke Academie voor het Leven werd in 1994 opgericht door paus Johannes Paulus II. Ze bestaat uit natuurwetenschappers, medici, ethici, filosofen en moraaltheologen. Zij houden zich bezig met kwesties die de beschermwaardigheid van het menselijk leven betreffen, zoals medische ethiek, abortus, euthanasie en genetisch onderzoek.

Publicatiedatum: 22 november 2007
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test