• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Beide Pausen wijdden Vaticaan toe aan Sint Michaël en Sint Jozef

Waak over de Apostolische Stoel, bescherm de Kerk tegen alles dat de vrede bedreigt en help de mensheid om bekoringen te overwinnen. Met dat gebed wijdde Paus Franciscus vrijdag het Vaticaan toe aan de bescherming van Sint Jozef en aartsengel Michaël.

Hij deed dat tijdens een kleine ceremonie in de Vaticaanse tuinen, waar hij een beeld van de aartsengel zegende, meldt AsiaNews.

Opmerkelijk was dat emeritus Paus Benedictus XVI daarbij aanwezig was. De beide Pausen omhelsden elkaar hartelijk en bleven tijdens de plechtigheid dicht bij elkaar.

Paus Franciscus Paus Franciscus - Toespraak
Bij de inzegening van een nieuw beeld van de Aartsengel Michaël
Vaticaanse tuinen
(5 juli 2013)
dat het nieuwe beeld, waarvoor Benedictus jaren geleden toestemming had verleend, niet zomaar een nieuw kunstwerk is. "Het is van bijzonder belang, zowel qua plaats als betekenis", aldus de Paus. "Het nodigt uit tot reflectie en gebed. Michaël, wat betekent 'Hij die is als God', is de kampioen van het primaatschap van God, van Zijn transcendentie en macht. Michaël strijdt om de goddelijke rechtvaardigheid te herstellen. Hij verdedigt het Volk van God tegen zijn vijanden, boven alles tegen de allergrootste vijand, de duivel. St.-Michaël overwint, want door hem handelt God. Dit beeld herinnert ons eraan dat de duivel is overwonnen, de aanklager is ontmaskerd, zijn kop verpletterd doordat de redding voor eens en voor altijd is geschied in het bloed van Christus. Hoewel de duivel altijd probeert het gelaat van de aartsengel en van de mensheid probeert te misvormen, is God sterker. Wij staan niet alleen op onze weg of in de beproevingen van het leen. Wij worden vergezeld en gesteund door de engelen van God die ons als het ware hun vleugels bieden om ons zovele gevaren te laten overwinnen, om hoog te kunnen vliegen in vergelijking met de realiteiten die ons neer kunnen halen. Door Vaticaanstad aan Sint Michaël de aartsengel toe te wijden, vraag ik hem ons te beschermen tegen de Boze en hem te verdrijven."
"Wij wijden het Vaticaan bovendien toe aan Sint Jozef, hoeder van Jezus, hoeder van de Heilige Familie. Moge zijn aanwezigheid ons sterker en moediger maken om in ons leven ruimte te maken voor God en altijd kwaad te overwinnen met goed. Wij vragen hem om ons te beschermen, voor ons te zorgen, zodat een leven van genade elke dag in ieder van ons mag groeien."

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige toespraak: Paus Franciscus - Toespraak
Bij de inzegening van een nieuw beeld van de Aartsengel Michaël
Vaticaanse tuinen
(5 juli 2013)
, alsmede van het Paus Franciscus - Gebed
Gebed om voorspraak van de heilige aartsengel Michaël
(5 juli 2013)
.

Publicatiedatum: 5 juli 2013
Laatst bewerkt: 3 november 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test