ROME (KerkNet/OSR) – De Pauselijke Academie voor het Leven, die in 1994 werd opgericht als onderdeel van de Pauselijke Raad voor het Pastoraat in de Gezondheidszorg, viert zijn twintigste verjaardag. Bij die gelegenheid wordt teruggeblikt op de verwezenlijkingen van de voorbije twintig jaar. Met de oprichting van de academie probeerde paus Johannes Paulus II de inzet van de katholieke Kerk voor de bescherming van het menselijke leven te versterken.
Bisschop Ignacio Carrasco de Paula, de voorzitter van de Academie, vertelt ‘L’Osservatore Romano’ dat de zending van de Academie onmogelijk is zonder de steun van wetenschappers en onderzoekers uit de hele wereld. “De belangrijkste uitdaging waarmee wij momenteel worden geconfronteerd is de recente Belgische beslissing voor de legalisering van euthanasie voor kinderen in geval van terminale ziekte. Dit is een absurde beslissing die slechts machtigen steunen, maar zeker niet de wijzen. Wetenschap biedt quasi ontelbare alternatieven, waardoor wij bijna elke nood kunnen lenigen.”
Ook de Duitse kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Berlijn, uit vandaag in een opiniebijdrage in de ‘Berliner Zeitung’ felle kritiek op de uitbreiding van de Belgische euthanasiewet, al erkent hij dat er in sommige situaties geen eenvoudige oplossingen bestaan. Duitse politici moeten uit de ervaringen in België leren dat zij een volwaardig juridisch en financieel kader moeten scheppen om menswaardige stervensbegeleiding mogelijk te maken. Medicijnen die pijn bestrijden moeten voldoende beschikbaar zijn voor wie ze nodig heeft. De Duitse christendemocraat Thomas Brand zei eind vorige week nog aan ‘Die Welt’: “Een samenleving die het doden van kinderen legaliseert heeft zichzelf moreel bankroet verklaard.”
Zie ook:
Publicatiedatum: 20 februari 2014
Laatst bewerkt: 22 februari 2014