• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: Het hart is geen markt

“Een Christen is een man of vrouw die zijn hart kan bewaken” zodat hij geen “markt” is waar men “van alles vindt”, zei de Paus in de H. Mis op 7 januari in het Sint-Marthahuis.

Tijdens de homilie gaf Paus Franciscus commentaar bij de oproep “blijft in God” uit de eerste lezing (1 Joh. 3, 22-24)(Joh. 4, 1-6).
Om “in God te blijven”, dient men “te weten wat er in zijn hart omgaat”, met andere woorden “de geesten beproeven”, “de geesten onderscheiden”, onderscheiden of iets “u in de Heer laat of u in tegendeel van Hem verwijdert”.
Het hart van de mens “heeft altijd zijn verlangens, begeertes, gedachten”. Maar “komen zij van de Heer of verwijderen ze van Hem?”. De gedoopte moet het “verifiëren”.
“Een Christen is een man of vrouw die zijn hart weet te bewaken. Dikwijls gelijkt het hart met al wat komt en gaat, op een markt: men vindt er van alles ... Dikwijls is het hart een weg, waar iedereen voorbij komt ... Verifiëren. Om in de Heer te blijven, moet men onderzoeken: dat komt van de Heer, maar dat niet ...”.

“Veel valse profeten zijn in de wereld gekomen. Profeten of profetieën, of ‘ik heb zin om dit of dat te doen!’ Doch dat leidt niet tot de Heer, dat verwijdert van Hem. Ziedaar waarom waakzaamheid nodig is.”
Het criterium voor onderscheiding is “de weg van Jezus Christus”, die “God is” en “zich verlaagd heeft, vernederd” tot “de dood op een kruis”. Deze weg “van verlaging, nederigheid, pure vernedering” is het ultieme criterium: “Indien een gedachte, een verlangen u op deze weg van de nederigheid, verlaging, dienst aan de anderen leidt, komt ze van Jezus. Maar als ze u leidt op de weg van zelfgenoegzaamheid, ijdelheid, hoogmoed, op de weg van een abstracte idee, komt ze niet van Jezus”.

Tot besluit nodigt de Paus de gelovige uit “te weten wat er omgaat in zijn hart” door een gewetensonderzoek te doen: “Verifieer ik wat ik denk, wil, verlang, of neemt ik alles? Kies ik altijd wat van God komt? Weet ik wat van God komt? Ken ik het ware criterium om mijn gedachten en verlangens te onderscheiden?".

Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

Zie ook Overzicht samenvattingen van dagelijkse kleine homilieën van Paus Franciscus

Publicatiedatum: 7 januari 2014
Laatst bewerkt: 8 januari 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test