• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

50e Verjaardag van reis naar het Heilig Land door Paus Paulus VI

BRUSSEL (KerkNet/Kipa-Apic) – Deze week wordt de 50ste verjaardag gevierd van het historische bezoek van paus Paulus VI en de toenmalige oecumenische patriarch Athenagoras van Constantinopel aan Jeruzalem. Het bezoek, dat een concreet resultaat was van het Tweede Vaticaans Concilie, vond plaats van 4 tot 6 januari 1964. Het gaf de aanzet tot een nieuwe relatie tussen de katholieke en de orthodoxe Kerk, die sinds het schisma van 1054 op gespannen voet met elkaar leefden. Het historische belang van het bezoek wordt onderstreept door de aankondiging van de nieuwe paus en de oecumenische patriarch Bartholomeüs dat zij nog in de loop van dit jaar samen Jeruzalem bezoeken.

‘Radio Vaticaan’ zegt in een commentaar dat beide kerkleiders met hun bezoek destijds naar de bronnen van het christelijke geloof wilden terugkeren en Christus opnieuw een centrale plaats probeerden te geven in de Kerk. Het onderstreepte ook dat de gelovigen van beide Kerken, ondanks hun onderlinge verschillen, toch broeders zijn.

Paus Paulus VI bracht later nog andere historische bezoeken. Zo sprak hij als eerste paus de H. Paus Paulus VI - Toespraak
Tot de 20ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties
(4 oktober 1965)
. Later ontmoette hij nog vele andere Oosterse en orthodoxe kerkleiders, waarmee een intense dialoog op gang werd gebracht.

Publicatiedatum: 4 januari 2014
Laatst bewerkt: 26 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test