• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: Bescherm het mysterie in uw leven!

“Het mysterie zoekt geen publiciteit”, benadrukt Paus Franciscus en hij nodigt de gelovigen uit het mysterie in hun leven door “de stilte” te behoeden. De Paus gaf commentaar bij het Evangelie van de Boodschap (Lc. 1, 26-38).

Naar het voorbeeld van Maria, wordt ieder mensenleven “door God overschaduwd”; God helpt het mysterie te ontdekken: het mysterie van de ontmoeting met de Heer, het mysterie van de levensweg met de Heer”, die eigen is aan ieder.
“Ieder weet hoe de Heer mysterieus werkzaam is in zijn hart, in zijn ziel”: “deze wolk” in de mens “heet stilte”. De stilte is de wolk die het mysterie bedekt van iemands band met de Heer, van diens heiligheid en zonden”.
“De stilte is wat het mysterie behoedt”: dank zij de stilte kan het mysterie “van iemands band met God, van zijn weg, zijn heil, geen ruchtbaarheid krijgen, kan er geen publiciteit rond gemaakt worden”.
In tegendeel, “een mysterie dat publiciteit maakt van zichzelf is niet christelijk, het is geen mysterie van God; het is een vals mysterie”, zo meent de Paus.
“Het mysterie kan niet verklaard worden. Maar wanneer er geen stilte is in het leven van de mens, gaat het mysterie verloren, het gaat weg”. De Paus roept op “in de stilte over het mysterie te waken”. Hij geeft de Maagd Maria tot voorbeeld, als icoon van de stilte, “alle keren dat Zij aan zichzelf stierf om het mysterie te behoeden van Haar band met Haar Zoon”, tot en met de stilte “aan de voet van het kruis”.
“Zij was stil, doch wat zei Zij in Haar hart tot de Heer: ‘die dag hebt Gij mij gezegd dat Hij groot zou zijn, dat Gij Hem de troon van Zijn vader David zou geven, dat Hij voor altijd zou heersen, en nu zie ik Hem daar’. De Maagd Maria was menselijk! En misschien had Zij zin om te zeggen: ‘leugens! Ik werd misleid!’."
"Doch in de stilte bedekte Zij het mysterie dat Zij niet begreep en door die stilte liet Zij dit mysterie groeien en open bloeien tot hoop.”
“Moge de Heer ons allen de genade geven van de stilte te houden, haar te zoeken en in ons hart te bewaren in de wolk van de stilte”, besluit de Paus.

Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

Zie ook Overzicht samenvattingen van dagelijkse kleine homilieën van Paus Franciscus

Publicatiedatum: 20 december 2013
Laatst bewerkt: 28 december 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test