• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus: Maak van de Curie geen bureaucratisch douanekantoor

Tijdens zijn Paus Franciscus - Toespraak
Professionaliteit, nederigheid en broederlijke liefde
Bij gelegenheid van de uitwisseling van de Kerstwensen met leden van de Romeinse Curie - Sala Clementina
(21 december 2013)
, het Vaticaanse bestuursapparaat, heeft Paus Franciscus er op gewezen dat de kwaliteiten van een medewerker van de curie moeten zijn: professionaliteit, dienstbetoon en heiligheid van leven. Hij moet vermijden dat de Curie in een bureaucratisch douane-kantoor verandert en men moet gewetensbezwaren hebben tegen roddel.

De Paus bracht een een speciale groet aan Mgr. Pietro Parolin, die onlangs zijn dienstwerk als Staatssecretaris begon en die onze gebeden nodig heeft”. Hij ging in op kwaliteiten waarin Curie-medewerkers en nog meer de Curie-superieuren zich moeten onderscheiden: “Professionaliteit en dienstbaarheid.

“Professionaliteit, daarmee bedoel ik competentie, studie, op de hoogte blijven van de dingen .... Dit is een basisvereiste voor het werk in de Curie. Natuurlijk, professionaliteit is iets dat zich ontwikkelt en wordt verworven. Juist om het te ontwikkelen en te verwerven moet er een goed fundament van het begin af zijn.”

“Dienstbaarheid: aan de Paus en de bisschoppen, de universele Kerk en de particuliere kerken. In de Romeinse Curie, leert je — op een authentieke manier , ‘je ademt het in’ — dit tweevoudige aspect van de Kerk, dit samenspel van het universele en het particuliere Kerk. Ik denk dat dit een van de mooiste ervaringen van de mensen die in Rome wonen en werken: de Kerk ‘aan te voelen’ op deze manier. Wanneer professionaliteit ontbreekt is er een langzame wegglijden naar omlaag, naar middelmatigheid. Dossiers worden afgezaagd en vol levenloze informatie en niet in staat een opening te bieden naar verheven perspectieven. Wanneer de houding niet langer er een is van de dienstverlening aan de particuliere kerken en hun bisschoppen, verandert de structuur van de Curie in een log, bureaucratisch douanekantoor dat voortdurend vragen stelt en inspecteert, en de werking van de Heilige Geest en de groei van Gods volk belemmert.”

“De derde kwaliteit: de heiligheid van het leven. Er zijn in het verleden heiligen geweest in de Romeinse Curie en zijn er nog steeds”, zei de Paus in een geïmproviseerd deel van zijn toespraak. “We weten heel goed dat in de hiërarchie van waarden dit de belangrijkste is. Inderdaad, het is de basis voor de kwaliteit van ons werk, ons dienstbetoon. Heiligheid betekent een leven ondergedompeld in de Geest, een hart open voor God, voortdurend gebed, diepe nederigheid en broederlijke liefde in onze relaties met onze collega’s. Het betekent ook apostelschap, discrete en trouwe pastorale dienst, ijverig in direct contact met het volk van God uitgevoerd. Voor priesters is dit van essentieel belang.”

“Heiligheid in de Curie betekent ook gewetensbezwaren hebben tegen roddelen! We benadrukken terecht het belang van gewetensbezwaren, maar misschien moeten we het ook beoefenen als een middel om ons te verdedigen tegen een ongeschreven wet in onze omgeving, helaas: die van het roddelen. Dus laten we allemaal gewetensbezwaarden zijn, en let wel, ik ben niet alleen maar aan het preken! Gossip is schadelijk voor mensen, ons werk en onze omgeving.”

Bron: Vatican Insider/rknieuws.net

Publicatiedatum: 21 december 2013
Laatst bewerkt: 22 december 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test