• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus voor ziekendag: Geloof en naastenliefde

Paus Franciscus heeft vandaag zijn Paus Franciscus - Boodschap
Geloof en naastenliefde: Wij zijn verplicht ons leven te geven voor onze broeders (1 Joh. 3, 16)
22e Wereldziekendag (2014)
(6 december 2013)
vrijgegeven en aan de voorspraak van Maria aanbevolen opdat zij de zieken zal helpen hun lijden in gemeenschap met Jezus Christus te beleven.

Het thema voor deze werelddag ‘Geloof en Naastenliefde’. “Ook wij moeten ons leven geven voor de broeder”. De Paus richt zich in deze boodschap tot de zieken én allen die hen voorzien van zorg en medische behandeling. Als eerste punt in zijn boodschap stelt de Paus dat de Kerk ziet in de zieken de bijzondere aanwezigheid van de lijdende Christus. God geeft ons de moed geeft om elke tegenspoed met hem en met Hem verenigd tegemoet te treden.

In het tweede deel van zijn boodschap benadrukt Paus Franciscus het feit dat, hoewel de Zoon van God ziekte en lijden niet van de mens heeft weggenomen, Hij ze op zich genomen heeft, getransformeerd en verminderd, omdat zij niet langer de laatste woord hebben. De ware test van het geloof in Christus, aldus de Paus, is onze zelfgave in liefde tot de naaste, vooral voor degenen die het niet verdienen, voor degenen die lijden en voor degenen die gemarginaliseerd zijn.

In het derde deel van zijn boodschap benadrukt Paus Franciscus dat we degenen die in nood zijn moeten benaderen met zorg met tederheid. Het gaat door op dit thema in het voorlaatste deel van zijn boodschap: om te groeien in tederheid en liefde hebben we een christelijk model, de moeder van Jezus en onze moeder, die open staat voor de stem van God en de behoeften en problemen van zijn kinderen.

Ter afsluiting van zijn boodschap wendt de Heilige Vader zich tot de figuur van Johannes, de leerling die met Maria was aan de voet van het kruis stond. Het is deze heilige, benadrukt hij, die ons terugbrengt naar de bron van het geloof en liefde, naar het hart van God, die liefde is. Hij herinnert ons eraan dat we God niet kunnen liefhebben als we niet onze naaste liefhebben.

De jaarlijkse Werelddag voor de Zieken ingesteld is in 1992 op op 11 februari, het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, ingesteld door Paus Johannes Paulus II. Op deze dag wordt de eerste verschijningsdatum van Maria aan Bernadette in Lourdes gevierd.

Bron: News.va/Pastoralezorg.be

Publicatiedatum: 7 december 2013
Laatst bewerkt: 9 februari 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test