• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: Zelfs in ernstige zaken is Jezus blij

“Het woord van God spreekt vandaag over vrede en vreugde. Jesaja spreekt in zijn profetie (11,1-10) over de dagen van de Messias. Het zullen dagen van vrede zijn, want Jezus brengt vrede.”

Het Evangelie van Lucas (Lc. 10, 21-24) laat “een beetje binnen kijken in de ziel van Jezus, in het hart van Jezus: een blij hart”. Christenen zijn het niet gewoon “te denken aan een glimlachende, blije Jezus”, merkte de Paus op in de H. Mis op deze 3e november, gedachtenis van de heilige Franciscus Xaverius.

“Jezus was vol vreugde, een vreugde die voortkwam uit de vertrouwelijkheid met de Vader", een vreugde "die Hij geeft. En deze vreugde is de ware vrede. Geen statische, rustige, kalme vrede : christelijke vrede is blije vrede.”

"De vrede waarover Jesaja spreekt is een vrede van vreugde, van lof, luidruchtig van lof. Een vruchtbare vrede door het moederschap van nieuwe kinderen, een vrede die voortkomt uit de vreugde van de lof aan de Drie-eenheid en uit de evangelisatie, dat wil zeggen de verkondiging van Jezus aan de volken.”

Men kan zich “geen Kerk zonder vreugde” indenken want “Jezus heeft gewild dat Zijn bruid, de Kerk, vreugdevol zou zijn”. En “de vreugde van de Kerk bestaat erin Jezus’ Naam te verkondigen”: “mijn Bruidegom is de Heer, God die redt en nabij is”.

“Vreugde komt voort uit Jezus’ woord: ‘Gij hebt het zo gewild, Vader, U niet aan wijzen te openbaren maar aan kleinen’. Zelfs in ernstige zaken is Jezus blij.” Ook de Kerk is “tijdens haar weduwschap”, “blij door de hoop”, besluit de Paus.

Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

Zie ook Overzicht samenvattingen van dagelijkse kleine homilieën van Paus Franciscus

Publicatiedatum: 3 december 2013
Laatst bewerkt: 6 december 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test