• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Avondwake in Rio: "Lieve jongeren, de Kerk heeft jullie nodig"

BRUSSEL/RIO (KerkNet) – Naar schatting minsten 2 miljoen jongeren hebben zaterdagavond op het strand van Copacabana samen met de Paus deelgenomen aan een indrukwekkende avondwake waarin getuigenissen, gebed, stilte en muziek elkaar afwisselden. Centraal stond de figuur van Sint-Franciscus van Assisi. Vooraf nam Franciscus ruim de tijd om gelovigen te groeten, kinderen en zieken te zegenen en geschenken in ontvangst te nemen. Vanuit Vlaanderen woonden tweehonderd jongeren de avondwake bij.

De Paus sprak de jongeren rechtstreeks aan en ging met hen in dialoog. Hij daagde hen uit om zich zoals de heilige Franciscus ten dienste te stellen van de Kerk en steeds sterker op Christus te gelijken. “Lieve jongeren, de Kerk heeft jullie nodig. Ieder van jullie is geroepen. Wij kunnen wat leren uit wat hier de laatste dagen is gebeurd. Het is waar dat de slotviering van het Campus Fidei (Veld van het Geloof’) noodgedwongen moest verlegd worden. Wil God ons daarmee niet zeggen dat het veld van het geloof geen geografische plaats is, maar dat wij dat zelf zijn?”

Christenen hebben training nodig

Paus Franciscus bemoedigde de jongeren om Christus en zijn Woord in hun leven binnen te laten om het daar te laten groeien en tot bloei te laten komen. “Wees geen schijnchristenen, maar probeer authentieke christenen te zijn.” Hij maakte de vergelijking met het voetbal, waar spelers vaak moeten trainen. “Christus biedt ons meer dan het wereldkampioenschap voetbal. Hij biedt de kans op een vruchtbaar en gelukkig leven en een toekomst die leidt tot het eeuwige leven. Maar hij vraagt training om in vorm te blijven en ons geloof te belijden. Het vereist gebed, sacramenten en dienst aan de naasten. Laten wij dat samen herhalen.”

‘Bouw mee aan de kerk en aan een betere wereld’

Paus Franciscus spoorde jongeren aan om protagonist te zijn van de geschiedenis: “Bouw een betere wereld uit, met broederlijkheid en solidariteit. Jezus vraagt ons zijn Kerk te bouwen, maar geen kapel waar slechts plaats is voor een kleine groep mensen. Ik vraag jullie: overwin de apathie, zoek een christelijk antwoord op de sociale en politieke uitdagingen, werk aan een betere wereld, wees niet onverschillig. Jullie zijn het veld van geloof, de atleten van Christus, de bouwers van een betere wereld.”

Strand van Copacabana

Traditioneel blijven deelnemers van de Wereldjongerendagen na de avondwake ter plaatste om er de volgende morgen de slotviering met Paus Franciscus bij te wonen. Het stadsbestuur van Rio schorste vrijdag tijdelijk het verbod om op wereldbekende strand te overnachten. Maar het verleende geen toestemming er tenten op te trekken. Burgemeester Eduardo Paes: “Er bestond al langer een ‘plan B’ voor het geval de slotvieringen in Guaratiba niet zouden kunnen doorgaan.”
Zaterdagavond riepen verantwoordelijken van de internationale pelgrimsgroepen jongeren naar aanleiding van de slotwake op tot een concreet gebaar van solidariteit, door slaapzakken en eventueel zelfs kleding achter te laten en te schenken aan daklozen of behoeftigen in Rio.

Publicatiedatum: 28 juli 2013
Laatst bewerkt: 28 juli 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test