• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Ingetogen Kruisweg op strand Copacabana maakt indruk

BRUSSEL (KerkNet/VIS) – Paus Franciscus woonde vrijdagavond de kruisweg bij met de jongeren aan het strand van Copacabana. In de kruisweg, een van de spirituele hoogtepunten van deze WJD, kwamen onderwerpen aan bod als drugverslaving, terminale ziekte en de mishandeling van vrouwen. Maar er werd evenzeer gepleit voor de verdediging van het leven en het huwelijk. 280 acteurs uit verschillende landen namen deel aan de uitbeelding van de veertien staties van de kruisweg over het lijden en sterven van Christus.

Na de kruisweg verwees de Paus naar het kruis van de Wereldjongerendagen, dat door Paus Johannes Paulus II aan de jongeren werd geschonken en sinds die tijd de wereld heeft rondgereisd: “Christus met zijn kruis gaat met ons mee en draagt onze zorgen, pijn en lijden. Op het kruis is Christus verenigd met diegenen die honger lijden in een wereld waar tonnen voedsel dagelijks worden weggeworpen. Op het kruis is Hij verenigd met diegenen die wegens het geloof worden vervolgd, wegens hun overtuiging of om hun huidskleur. Op het kruis is Hij verenigd met diegenen die het geloof in de politiek hebben verloren wegens het egoïsme of de corruptie. Bij Jezus worden wij allen met open armen verwelkomd , terwijl Hij al onze kruisen op zijn armen draagt en zegt ‘geef de moed niet op’. U draagt uw kruis niet alleen, ik draag het met U. Het kruis is het onverwoestbare teken van de liefde van God voor elk van ons. Laat wij onze vreugde, zorgen en tekortkomingen aan het kruis toevertrouwen. Daar zullen wij een hart vinden dat ontvankelijk is, dat ons begrijpt, vergiffenis schenkt en ons helpt om elke broeder en zuster met dezelfde liefde te beminnen.”

Programmawijziging

Met de kruisweg ging een bijzonder druk slotweekend van start, waarbij de Paus zaterdagavond ook de slotwake en zondag de slotviering van de Wereldjongerendagen (WJD) zal voorgaan. Beide vieringen moesten in principe plaatsvinden op het Campus Fidei (‘Veld van geloof’), in een buitenwijk van Rio. Maar door de hevige regenval van de voorbije dagen is het terrein omgetoverd tot een modderpoel waar de honderdduizenden jongeren onmogelijk de nacht van de slotwake kunnen doorbrengen. Beide activiteiten zijn verplaatst naar het strand van Copacabana. Dat impliceert echter ook dat er een half miljoen jongeren minder aan de slotvieringen kunnen deelnemen. De gezaghebbende Braziliaanse krant ‘O Globo’ grijpt het voorval aan om nogmaals ernstige kritiek te leveren op de tekortkomingen bij de organisatie van deze massamanifestatie. ‘O Globo’ heeft ook bedenkingen bij het geld dat door het stadsbestuur van Rio nodeloos is uitgegeven voor het opbouwen en afbreken van de infrastructuur voor het slotweekend in Guaratiba. De krant laat het wel na om te vermelden dat een aanzienlijk deel van die kosten door de plaatselijke Kerk en de organisatie van de Wereldjongerendagen wordt gedragen. ‘O Globo’ besluit zijn commentaarstuk met de vaststelling dat eens te meer alle wegen in Rio naar het strand van Copacabana leiden.

Oproep tot dialoog tussen verschillende generaties

Paus Franciscus nam vrijdag eerder op de dag in het park ‘Quinta da Boa Vista’ de biecht af van vijf jongeren uit Italië, Venezuela en Brazilië. Tijdens het middagmaal ontmoette hij twaalf jongeren. Naast de twee Brazilianen werd elk continent tijdens de maaltijd door een jongen en een meisje vertegenwoordigd. Tijdens het Angelus van op het balkon van het bisschoppelijk paleis in Rio bemoedigde Franciscus tot respect voor de grootouders en riep hij op tot een dialoog tussen de verschillende generaties. “Grootouders vervullen een belangrijke rol in het familieleven en bij de overdracht van de rijke erfenis van de mensheid en het geloof. Zij zijn van fundamenteel belang voor de uitwisseling en dialoog tussen de verschillende generaties, in het bijzonder binnen het gezin. Gezinnen vervullen een onschatbare rol bij de overdracht van het geloof.”

Publicatiedatum: 27 juli 2013
Laatst bewerkt: 27 juli 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test