• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus richt toezichtscommissie op voor de bank van het Vaticaan

ROME (KerkNet/VIS/RadVat) – Paus Franciscus heeft een tijdelijke toezichtscommissie opgericht voor de Bank van het Vaticaan. Die moet een onderzoek instellen naar de activiteiten van de bank, na klachten over wanbeheer. Zij moet ook een impuls geven aan de hervorming die Franciscus al eerder beloofde. Het Instituut van Religieuze Werken, beter bekend als de Bank van het Vaticaan, kwam in opspraak na klachten over mogelijke betrokkenheid bij het witwassen van geld of financiering van terreur.

De commissie bestaat uit vier prelaten en een professor van Harvard. Zij wordt geleid door kardinaal Raffaele Farina, de gewezen archivaris en bibliothecaris van het Vaticaan. De andere leden zijn kardinaal Jean-Louis Tauran (de voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog), mgr Juan Ignacio Arrieta Ochoa de Chinchetru (de secretaris van de Pauselijke Raad voor Wetteksten), mgr. Peter Bryan Wells (Staatssecretariaat) en Mary Ann Glendon (professor en voorzitster van de Pauselijke Academie voor Sociale Wetenschappen). Samen moeten zij het functioneren van de bank, die 114 werknemers telt, opnieuw in overeenstemming brengen met de universele zending van de katholieke Kerk. Ze moeten duidelijkheid scheppen over de juridische status van de bank en haar activiteiten.

De bank van het Vaticaan werd in 1942 opgericht voor het beheer van religieuze en liefdadigheidswerken. Zij beheert meer dan 40.000 bankrekeningen. De meerderheid van de klanten van het Instituut voor Religieuze Werken zijn bisdommen en religieuze orden en congregaties. Eerder deze maand werd mgr. Mario Battista Salvatore Ricca benoemd tot ‘prelaat ad interim’ van IOR. Hij werd aangesteld om alle bijeenkomsten van de raad van bestuur bij te wonen en daarover verslag uit te brengen. In februari werd de Duitse zakenadvocaat Ernst von Freyberg de nieuwe voorzitter van de bank. Met de hervorming van de curie is de hervorming van de bank van het Vaticaan een van de belangrijkste prioriteiten bij het begin van het pontificaat van Paus Franciscus.

Publicatiedatum: 26 juni 2013
Laatst bewerkt: 26 juni 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test