• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus over de actie "Één van ons" tijdens Regina Caeli

Op de dag waarop Paus Franciscus de eerste zaligen van zijn pontificaat heeft heiligverklaard: de 800 martelaren van Otranto, de eerste heilige uit Colombia en een Mexicaanse non, heeft hij aangespoord "om de aandacht van iedereen wakker te houden op het belangrijke onderwerp van het respect voor het menselijk leven vanaf het moment van de conceptie", verwijzend naar de Mars voor het Leven, die vanochtend in Rome werd gehouden. Na deze woorden aan het einde van het Regina Coeli te hebben uitgesproken, maakte de Paus een lange omweg op de pausmobiel om het publiek te begroeten, tot ver buiten de zuilengang van de St. Peter.

Wat de martelaren ons leren

Verwijzend opnieuw naar de 800 mannen en vrouwen van Otranto, die de dood verkozen om hun geloof niet af te zweren en zich niet tot de islam te bekeren, zei Paus Bergoglio: "Laten de martelaren van Otranto het geliefde Italiaanse volk helpen met hoop naar de toekomst te kijken, vertrouwende in de nabijheid van God die ons, ook in moeilijke tijden, nooit in de steek laat." Daarna bad hij met de voorspraak van Moeder Laura Montoya, "eerste heilige geboren in het prachtige land van Colombia", "dat de Heer een nieuw impuls geeft aan de missionaire en evangeliserende Kerk" en opdat " de geliefde kinderen van Colombia, geïnspireerd door het voorbeeld van eendracht en verzoening dat deze nieuwe heilige geeft, blijven werken voor vrede en ontwikkeling in rechtvaardigheid voor hun thuisland. " Hij heeft ook "alle armen, zieken en diegenen die voor hen zorgen" aan de bescherming van Santa Guadalupe García Zavala toevertrouwd. Om dezelfde bescherming heeft de Paus gebeden voor de "Mexicaanse natie, zodat zij, na verbanning van alle geweld en onveiligheid, vooruitgaat op de weg van solidariteit en broederlijk samenleven."

Verdedig het leven

De Paus zei vervolgens letterlijk:

"Ik groet de deelnemers aan de 'Mars voor het Leven' die vanmorgen in Rome plaatsvindt, en nodig iedereen uit om de aandacht op zo een belangrijk onderwerp als het respect voor het menselijk leven vanaf het moment van conceptie wakker te houden. In dit verband vermeld ik tevens graag de handtekenactie die nu wordt gehouden in vele Italiaanse parochies, teneinde het Europese initiatief "One of Us" te steunen om de juridische bescherming van het embryo te verzekeren, de bescherming van ieder mens vanaf het eerste ogenblik van zijn bestaan. Een bijzonder moment voor degenen die de verdediging van de heiligheid van het menselijk leven ter harte gaat zal de "Dag van Evangelium Vitae" zijn, die hier in het Vaticaan plaats zal vinden, in het kader van het Jaar van het Geloof, op 15 en 16 juni aanstaande."

Vert.: Umberto Barelli (op Facebook)

Publicatiedatum: 12 mei 2013
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test