• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus stelt een adviesgroep van acht Kardinalen in ter herziening van de Curie

VATICAANSTAD (KerkNet) - Het is Paus Franciscus blijkbaar menens met de hervorming van de Romeinse curie. In een even kort als duidelijk persbericht, dat het staatssecretariaat vanmidddag liet uitgaan, wordt de aanstelling bekend gemaakt van een achtkoppige en geografisch netjes over de hele wereldkerk verdeelde adviesraad, die de Paus zal bijstaan in het ‘goed bestuur’ van de wereldkerk. Daarmee gaat de Paus in op de suggestie van enkele kardinalen, met op kop kardinaal Godfried Danneels, die in het preconclaaf hebben aangedrongen op de installatie van een soort 'kroonraad': een panel van wijzen uit de wereldkerk, dat de Paus met raad en daad bijstaat, zonder zelf deel te hebben aan de uitvoerende, rechterlijke of wetgevende macht binnen de hoogste kerkleiding.

"Inspelend op een, tijdens de generale congregaties van het preconclaaf vaker geopperde suggestie, heeft Paus Franciscus een groep prelaten samengesteld, die de opdracht krijgt hem bij te staan in het bestuur van de wereldkerk en te werken aan een ontwerp voor de herziening van de apostolische constitutie 'H. Paus Johannes Paulus II - Apostolische Constitutie
Pastor Bonus
Over de hervorming van de Romeinse Curie
(28 juni 1988)
' in verband met de uitbouw en het functioneren van de Romeinse Curie", luidt de niet mis te verstane openingszin van het persbericht. Paus Joannes Paulus II kondigde 'H. Paus Johannes Paulus II - Apostolische Constitutie
Pastor Bonus
Over de hervorming van de Romeinse Curie
(28 juni 1988)
' (Goede Herder) in 1988 af en het document werd de leidraad voor een grondige hervorming van de Curie. Het resulteerde onder meer in de hervorming (samenvoeging dan wel splitsing) van de verschillende dicasteries, die allemaal een precieze taakomschrijving kregen. Zowel voor- als tegenstanders van de constitutie zijn het erover eens dat de hervorming in de praktijk leidde tot een versterking van het centrale gezag in Rome.

De eerste bijeenkomst van de Pauselijke ‘kroonraad’ ligt al vast: van 1 tot 3 oktober 2013. Maar inmiddels heeft de Paus wel contact met leden van de groep. De groep krijgt geen wetgevende macht en zal ook niet intreden in de dagelijkse activiteiten van de Romeinse Curie in het bijstaan van de Paus in de regeren van de Kerk, zoals deze nu is samengesteld.

Het communiqué vermeldt de acht leden plus de secretaris van de raad. Het zijn de kardinalen Giuseppe Bertello, voorzitter van het gouvernoraat van Vaticaanstad, Francisco Javier Errázuriz Ossa, aartsbisschop emeritus van Santiago de Chile (Chili), Oswald Gracias, aartsbisschop van Bombay (India), Reinhard Marx, aartsbisschop van München en Freising (Duitsland), Laurent Monsengwo Pasinya, aartsbisschop van Kinshasa (DR Congo), Sean Patrick O'Malley, kapucijn en aartsbisschop van Boston (VS), George Pell, aartsbisschop van Sydney (Australië) en Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga, salesiaan, voorzitter van Caritas Internationalis en aartsbisschop van Tegucigalpa (Honduras). Kardinaal Rordiguez Maradiaga moet de raad coördineren en hij krijgt mgr. Marcello Semeraro, de bisschop van Albano (Italië) als secretaris aan zijn zijde.

Zie ook:

Publicatiedatum: 13 april 2013
Laatst bewerkt: 31 oktober 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test