• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Scola: ‘Neutrale staat is niet neutraal’

Kardinaal-aartsbisschop Angelo Scola van Milaan heeft zich uitgesproken tegen het idee van een totale scheiding van Kerk en staat, zoals Frankrijk en liberalen wereldwijd nastreven.

Deze opvatting van de neutrale staat is “zeer problematisch”, ze Scola donderdag in een preek ter gelegenheid van het 1.700-jarig jubileum van het Edict van Milaan. Daarmee gaf de Romeinse keizer Constantijn de Grote (272-337) zijn burgers godsdienstvrijheid.

Ook het conflict tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de katholieke bisschoppen van de VS zijn in de kern terug te voeren op het Franse laïciteitsidee dat uit de Franse Revolutie stamt.

Het principe van de neutrale staat heeft het principe van de godsdienstvrijheid in verschillende Westerse samenlevingen uitgehold, aldus de aartsbisschop. Kardinaal Scola ziet in die samenlevingen een “diepe kloof tussen de geseculariseerde cultuur en het fenomeen religie.”

“Onder een schijn van neutraliteit en ‘objectiviteit’ van de wet verspreidt zich in de praktijk een cultuur die sterk wordt gekenmerkt door een geseculariseerde visie op de mens en op de wereld, zonder openheid voor het transcendente. Wanneer echter de staat die zichzelf eigen maakt beperkt dat onvermijdelijk de religieuze vrijheid”, aldus de aartsbisschop van Milaan.

“De zogenaamde neutrale staat is verre van neutraal en is voorstander van een specifieke cultuur, de seculiere, die door middel van de wetgeving de dominante cultuur wordt en uiteindelijk een negatieve macht ten opzichte van andere identiteiten in het bijzonder religieuze. Die dreigen te worden gemarginaliseerd zo niet verbannen uit het publieke domein.”

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Publicatiedatum: 9 december 2012
Laatst bewerkt: 11 december 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test